Der Spiegel: Cancelarul Merkel a decis să candideze pentru un nou mandat în 2017

Der Spiegel: Cancelarul Merkel a decis să candideze pentru un nou mandat în 2017

Cancelarul german Angela Merkel, în funcție din 2005, a decis să candideze pentru un al patrulea mandat și a început deja pregătirile pentru campania din 2017, scrie sâmbătă publicația Der Spiegel, citând o sursă care a preferat anonimatul, transmite Reuters.

'Merkel a decis, evident, să candideze din nou în 2017', afirmă Der Spiegel, menționând că liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a avut recent o întâlnire cu secretarul general al formațiunii, Peter Tauber, directorul său de campanie, și cu Klaus Schueler, managerul politic al CDU, pentru a discuta despre strategia viitoarei campanii.

'Operațiunile de campanie ar trebuie să aibă baza la sediul de partid al CDU. În urma întâlnirii, a început recrutarea personalului de campanie', mai scrie publicația.

Dna Merkel, care a împlinit 61 de ani pe 17 iulie, a evitat deocamdată o declarație publică despre o eventuală nouă candidatură, chiar dacă, într-un discurs ținut anul trecut la Koln, a făcut o aluzie în acest sens.

Precedentul cancelar creștin-democrat, Helmut Kohl, a condus guvernul federal timp de 16 ani, înainte de a pierde, în 1998, al cincilea mandat în favoarea social-democratului Gerhard Schroeder. Niciunul dintre aceștia nu s-a bucurat însă de o asemenea popularitate printre alegători precum dna Merkel, al optulea cancelar postbelic, care a condus cea mai mare economie europeană prin criza din 2008 și turbulențele din zona euro. Pe această popularitate mizează și CDU pentru câștigarea viitoarelor alegeri la nivel federal, după o serie de înfrângeri regionale.

Actualul cancelar este atât de popular în Germania, încât unul din liderii Partidului Social-Democrat, prim-ministrul landului Schleswig-Holstein, Torsten Albig, a declarat recent că SPD nici măcar nu ar trebui să desemneze un contracandidat în 2017. Cancelarul 'face o treabă excelentă', a afirmat Albig la NDR TV.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al CDU a refuzat să comenteze informația apărută sâmbătă în presă. Angela Merkel se află în prezent în vacanță, în Alpi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina