E oficial! Ucraina va face manevre MILITARE: "Este o ocazie bună"

E oficial! Ucraina va face manevre MILITARE: "Este o ocazie bună"

Parlamentul ucrainean a aprobat marţi organizarea unor manevre militare comune cu state din cadrul NATO şi UE, în perioada mai-octombrie, pe teritoriul ucrainean, inclusiv în apele Mării Negre.

Parlamentul ucrainean a aprobat manevre comune cu NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul a fost aprobat de 235 de deputaţi. Niciun parlamentar nu a votat împotrivă.

"Este o ocazie bună pentru dezvoltarea forţelor noastre armate", a declarat ministrul Apărării Mihailo Koval.

Proiectul de lege a fost depus la 26 martie de către preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, după alipirea Crimeei la Rusia. Kievul este îngrijorat de prezenţa importantă a unor militari ruşi la frontiera sa de est, temându-se de o invazie, în pofida faptului că Moscova a afirmat că angajează o retragere parţială.

Adoptând acest text, Parlamentul autorizează intrarea pe teritoriul Ucrainei a unor forţe străine pentru efectuarea a şapte exerciţii.

Este vorba despre exerciţiile "Public Order 2014" cu participarea poliţiei militare poloneze, "Rapid Trident 2014" cu forţele americane, "Safe Sky 2014" împreună cu aviaţia poloneză, "Sea Breeze 2014" cu forţele americane, două exerciţii multinaţionale, şi anume "Light Avalanche - 2014" şi "Carpates - 2014", şi "Sud - 2014" împreună cu unităţi de vânători de munte din România şi Republica Moldova

Aceste manevre, la care urmează să participe 7.000 de militari din 17 state, urmează să aibă loc în vestul Ucrainei, dar şi la Marea Neagră, în imediata apropiere a Crimeei, unde se află cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră.

Ucraina, o fostă republică sovietică, nu face parte din MATO, dar unele voci din rândul noilor autorităţi prooccidentale s-au pronunţat pentru o apropiere de organizaţia atlantică. Rusia consideră acest lucru o linie roşie.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...