Erupție a vulcanului Calbuco în Chile; populația, evacuată pe o rază de 20 km

Erupție a vulcanului Calbuco în Chile; populația, evacuată pe o rază de 20 km

Guvernul chilian a decretat miercuri "alertă roșie" după erupția neașteptată a vulcanului Calbuco, din sudul țării, inactiv de 43 de ani, dispunând evacuarea populației pe o rază de 20 km, relatează AFP și Reuters. "În prezent, zona de evacuare din jurul vulcanului Calbuco este de 20 km. Poliția a dat deja instrucțiuni și a început evacuarea", a explicat ministrul de interne Rodrigo Penailillo, într-un mesaj public transmis la Santiago.

Primele informații oficiale făceau referire la o zonă de excludere de 10 km.

Ministrul chilian nu a furnizat informații privind numărul de locuitori care vor fi evacuați. Operațiunea de evacuare a început în zona Ensenada, unde trăiesc 1.500 de persoane, a precizat ministrul.

Erupția, care a început în jurul orei locale 18.00 (21.00 GMT) s-a produs în mod neașteptat, în condițiile în care în ultimele zile nu s-a detectat activitate vulcanică.

Un locuitor care trăiește în Ensenada, la circa 10 km de vulcan, a declarat că el și familia lui au fugit când a erupt vulcanul. "A sunat ca și cum un tractor cu remorcă ar fi trecut pe drum... Am lăsat totul în urmă, mi-am luat copilul, câinele și am urcat în mașină cu soția", a povestit Trevor Moffat.

"Toți vecinii erau afară, mulți tineri plângeau. Genul de reacție de tipul Armageddon", a mai spus el.

Miercuri seară deasupra vulcanului se ridica o coloană de fum alb și cenușă în formă de ciupercă, vizibilă de la zeci de kilometri, dar primele informații nu indică o scurgere de lavă. Vulcanul este situat la o altitudine de 2.003 metri și era inactiv de 43 de ani, deși ultima erupție majoră s-a înregistrat în 1961.

Zborurile către această zonă au fost anulate. Este cea de a doua erupție înregistrată în câteva săptămâni în Chile, după cea din martie a vulcanului Villarrica, care este situat tot în sudul țării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro