Execuția de către Riad a unui opozant șiit riscă "să exacerbeze tensiunile" (SUA)

Execuția de către Riad a unui opozant șiit riscă "să exacerbeze tensiunile" (SUA)

Execuția sâmbătă de către Arabia Saudită a clericului proeminent șiit Nimr Baqir al-Nimr, opozant al regimului sunit de la Riad, riscă "să exacerbeze tensiunile sectare în momentul când este urgent ca ele să fie reduse", a considerat Departamentul de Stat al SUA, informează AFP și Reuters.

* Arabia Saudită: Ambasadorul Iranului convocat după declarațiile "agresive" ale Teheranului

* UE exprima 'serioase îngrijorări' după executarea de către Arabia Saudită a unui lider religios șiit

"Statele Unite îndeamnă guvernul Arabiei Saudite să permită exprimarea disidenței pașnice", a afirmat într-un comunicat John Kirby, purtător de cuvânt al diplomației americane.

Declarându-se "deosebit de preocupate" de această execuție, care a stârnit indignare în lumea șiită, Statele Unite cheamă liderii regiunii "să-și dubleze eforturile de combatere a escaladării tensiunilor regionale".

Arabia Saudită, aliat tradițional al Washingtonului în Orientul Mijlociu, a executat sâmbătă 47 de persoane condamnate pentru "terorism", printre care șeful religios șiit Nimr Baqir al-Nimr, un critic al regimului.

Printre persoanele condamnate la moarte figurează foarte mulți jihadiști Al Qaida, în timp ce regatul este îngrijorat de amenințarea reprezentată de grupurile extremiste sunite ca Statul Islamic (SI).

Cele mai puternice proteste au venit din Iran, putere șiită care a avertizat Riadul că "va plăti scump" pentru execuția șeicului Nimr, în timp ce apeluri la manifestație au fost lansate pentru duminică.

În Irak, sute de persoane au manifestat în orașul sfânt șiit Karbala, în timp ce unii lideri au cerut guvernului să închidă ambasada Arabiei Saudite recent redeschisă la Bagdad.

AGERPRESi www.agerpres.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa