FBI a percheziţionat locuinţa unui colaborator al administraţiei SUA, considerat al doilea Snowden

FBI a percheziţionat locuinţa unui colaborator al administraţiei SUA, considerat al doilea Snowden

Agenţii FBI au efectuat percheziţii în locuinţa deţinută în Virginia de Nord de un colaborator al administraţiei americane, considerat "al doilea Snowden" şi suspectat că a dezvăluit presei lista teroriştilor urmăriţi de SUA, relatează The Daily Mail în ediţia online.

Percheziţiile au intervenit după ce publicaţia online The Intercept, fondată de jurnalistul britanic Glenn Greenwald, a publicat documente secrete din august 2013 conţinând o listă cu numele celor peste un milion de persoane supravegheate de Statele Unite pentru terorism. Potrivit dezvăluirilor, aproape jumătate dintre persoanele aflate pe această listă nu aveau nicio afiliere teroristă.

Documentele au fost dezvăluite de publicaţia The Intercept la câteva luni după ce fostul consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), Edward Snowden, a părăsit Statele Unite, sugerând, astfel, că mai există o altă persoană care oferă documente secrete presei.

De altfel, jurnalistul Glenn Greenwald a afirmat în documentarul "Citizen Four" despre Edward Snowden, prezentat recent în Statele Unite, că o altă persoană, cu o funcţie mai mare decât cea deţinută de fostul consultant al NSA, livrează documente secrete presei. La rândul său, Edward Snowden a menţionat în acelaşi documentar existenţa acestei persoane şi a salutat curajul ei.

Edward Snowden este acuzat de spionaj în Statele Unite după ce în mai 2013 a pus la dispoziţia presei documente cu privire la programele secrete ale Agenţiei pentru Securitate Naţională. În iunie 2013, el a fugit din Statele Unite în Hong Kong, iar în august anul trecut s-a refugiat la Moscova, unde a primit permis de rezidenţă pentru trei ani. Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat o dezbatere la nivel mondial referitoare la practicile serviciilor secrete americane.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...