Financial Times: Transnistria, noul front de conflict între Est şi Vest

Financial Times: Transnistria, noul front de conflict între Est şi Vest

În cadrul unui articol publicat în celebrul ziar american, regiunea Transnistria este caracterizată ca fiind un stat autonom uitat.

De la debutul tensiunilor din Crimeea, culminate cu anexarea peninsulei Crimeea, tot mai mulţi transnistreni îşi fac griji că encalva separatistă va deveni un nou front de conflict între Est şi Vest. Un localnic afirmă, potrivit jurnalistului american, că în ultima perioadă a observat tot mai multe „feţe noi” în trupele ruse staţionate în zonă.

„Acest conflict ar trebui rezolvat în mod paşnic. Nu vrem să aducem copiii noştri în faţa unui război”, spune un profesor din Transnistria.

„În vremuri obişnuite, Transnistria apărea în centrul atenţiei internaţionale pentru rolul său în contrabanda cu arme, alimente, ţigări, alcool şi, uneori, chiar cu oameni. Însă de curând, regiunea separatistă a intrat în centrul atenţiei din cauza anexării peninsulei Crimeea de către Rusia”, scrie Financial Times.

Ziarul american aduce în atenţie şi anunţul comandantului suprem al NATO potrivit căruia diviziile militare ruse ar putea invada Transnistria, pentru a ocupa ulterior Odesa, pe coasta ucraineană a Mării Negre.

În pofida unui sprijin consistent al ruşilor pentru locuitorii de aici, din punct de vedere al siguranţei, precum şi din punct de vedere financiar (pensiile celor din Transnistria sunt mai mari decât cele din restul Republicii Moldova), sentimentele transnistrenilor sunt divizate în legătură cu viitorul lor.

„Moscova este garantul securităţii pentru 500.000 de oameni de aici, contribuind de asemenea cu peste 70% din totalul bugetului”, se noteaza în Financial Times. Totodată, ziarul american scrie că majoritatea exporturilor, legale sau ilegale, se îndreaptă catre Vest. Circa 35% din exporturile Transnistriei merg în Republica Moldova, alte 16% în Polonia şi circa 9% în Italia, conform datelor oficiale din Tiraspol. De cealaltă parte, Rusia primeşte circa 13%% din exporturile transnistrene.

„Starea de spirit a locuitorilor de aici este în favoarea Rusiei, astfel, dacă s-ar realiza un referendum, peste 90% din locuitori ar confirma acest lucru. Totuşi, aici, toată lumea are două paşapoarte: rus şi moldonean”, scrie Financial Times, notând de asemenea că mulţi oameni se aşteaptă ca paşapoartele moldoveneşti să le ofere în curând dreptul de a circula fără vize în Uniunea Europeană.

Un alt element important în acest conflict sunt şi oamenii de afaceri din Transinistria care îşi doresc un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, asemănător cu cel negociat de Ucraina anul trecut. Ziarul american scrie că o companie importantă din regiune, Sheriff, este interesată de extinderea reţelei sale de staţii de benzină, precum şi supermarket-uri, în Uniunea Europană.

„În ciuda unei presiuni a conducerii de la Tiraspol pentru a rămâne în afara zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, cunosc mulţi oameni de afaceri interesaţi de acest aspect. Vom încerca să generăm o presiune de jos în sus, de la oamenii obişnuiţi, către cei care conduc”, a declarat premierul moldovean, Iurie Leancă, pentru Financial Times.

Însă părerile celor care conduc Transnistria sunt total diferite. Nina Shtanski, ministrul de Externe al regiunii separatiste, a afirmat deseori că Transnistria ar trebui să se unifice cu Rusia, conform unui referendum realizat in 2006.

Cu toate acestea, ziarul american scrie că cea mai mare problemă a Transnistriei ar putea rămâne starea sa economică precară. „Salariile mici, băncile care au tot mai multe dificultăţi, precum şi emigrarea masivă ar putea fi în cele din urmă cele mai mari ameninţări la adresa regiunii separatiste”, încheie Financial Times.


Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

5 „Am elimina toate trupele rusești din Ucraina și toate navele lor din Marea Neagră”. Un general american dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin va …