Finlanda: Partidul de Centru, pe primul loc în alegerile legislative (rezultate parțiale)

Finlanda: Partidul de Centru, pe primul loc în alegerile legislative (rezultate parțiale)

Partidul de Centru (de opoziție) se situează pe primul loc în alegerile legislative de duminică din Finlanda, cu mult înaintea partidelor din coaliția guvernamentală ce reunește dreapta și stânga, potrivit primelor rezultate parțiale difuzate duminică seara, relatează AFP. Cu 23,2% din voturi, Partidul de Centru a obținut cu 7,4 procente mai mult decât în alegerile din 2011, notează DPA. Partidul Coaliția Națională al premierului conservator Alexander Stubb se situează pe locul al doilea cu 17,9%, o scădere cu 2,4 procente. Social-democrații se află pe locul al treilea cu 17,7%, în timp ce Partidul 'Adevărații Finlandezi' (naționalist) a obținut 15,8% din voturi.

Dacă va fi confirmată, victoria opoziției centriste ar urma să-i asigure postul de premier deputatului Juha Sipila, un om de afaceri de succes în vârstă de 53 de ani, dar intrat în politică abia în anul 2011.

'Sunt cu adevărat fericit de aceste rezultate', a declarat Juha Sipila pentru televiziunea publică Yle.

Juha Sipila și-a propus ca obiectiv să creeze 200.000 de noi locuri de muncă în următorii zece ani, în prezent rata șomajului fiind de 9,2%, cea mai ridicată din anul 2003. Experiența în lumea afacerilor i-a format un caracter orientat către acțiune și vorbe puține, care îl deosebește profund de actualul premier, conservatorul Alexander Stubb, cunoscut prin manifestările sale expansive care i-au atras critici că ar fi superficial.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”