Flota finlandeză a lansat bombe subacvatice de avertisment împotriva unui submarin neindentificat

Flota finlandeză a lansat bombe subacvatice de avertisment împotriva unui submarin neindentificat

Marina finlandeză a anunțat marți că a lansat bombe subacvactice, ca semnal de avertisment, împotriva unui presupus submarin care se afla în largul capitalei Helsinki, relatează Reuters. Marina finlandeză a informat că a lansat luni la prânz și, din nou, marți dimineață câteva bombe de avertizare împotriva unui presupus submarin.

Ministrul finlandez al apărării, Carl Haglund, a declarat presei că ținta a fost un submarin și că acesta a părăsit probabil zona.

'În cadrul supravegherii asupra integrității teritoriale, Marina a observat un presupus obiect subacvatic', luni, în jurul prânzului, în limitele apelor teritoriale în largul capitalei, a indicat Ministerul finlandez al Apărării într-un comunicat, citat de AFP.

'O misiune de recunoaștere a fost desfășurată cu nave de suprafață. O nouă observare a fost făcută în zona de căutare' în noaptea de luni spre marți, potrivit aceluiași text, care menționează că 'un foc de avertisment a fost tras cu bombe subacvatice de avertizare la ora 03.00 dimineața'.

Ministrul apărării, Carl Haglund, a explicat pentru cotidianul local Hufvudstadsbladet că este vorba de bombe 'care emit un zgomot puternic, dar nu produc pagube directe'. 'Cu ele, s-a putut demonstra că a fost descoperită o activitate' suspectă, se arată în același comunicat.

Submarinul se pare că a dispărut, dar autoritățile finlandeze nu au dat detalii cu privire la tipul de submarin.

'Marina își continuă ancheta în prezent pentru a ști ce s-a întâmplat cu adevărat', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Max Arhippainen.

Incidentul survine într-un moment de amplificare a activității militare ruse în Marea Baltică, ceea ce a determinat Finlanda să anunțe intensificarea cooperării cu celelalte țări nordice, în special cu vecinul său suedez.

În octombrie, Suedia a căutat, fără succes, timp de o săptămână un submarin 'străin' observat de mai multe ori în apele sale teritoriale în apropiere de Stockholm. Rusia a negat că submarinul i-ar putea aparține.

Finlanda are o frontieră de 1.340 de km cu Rusia, vecin cu care a încercat să mențină relații bune de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”