Forţele Aeriene Canadiene vor efectua un exerciţiu "major" în Marele Nord al Canadei, într-un context de tensiuni între Ottawa şi Moscova

Forţele Aeriene Canadiene au anunţat joi că vor efectua "un exerciţiu de antrenament major" în Marele Nord canadian, în contextul în care Canada şi vecinul său rus traversează o perioadă de tensiuni puternice.

Forţele Aeriene Canadiene vor efectua un exerciţiu "major" în Marele Nord al Canadei

Această operaţiune, efectuată alături de Forţele Aeriene ale Statelor Unite, va fi condusă de Comandamentul nord-american pentru Apărare Aerospaţială (NORAD) şi a fost "planificată anul trecut", a anunţat Ministerul canadian al Apărării într-un comunicat.

"Exerciţiul va consta într-o serie de zboruri de antrenament" şi va fi efectuat în cursul "primelor două săptămâni ale lunii aprilie" cu avioane de vânătoare de tip F18 Hornet, avioane de transport militar de tip C130 Hercules şi avioane de aprovizionare de tip C150 Polaris, precizează ministerul.

Antrenamentul Aviaţiei Regale canadiene va vea loc într-o zonă extinsă cuprinsă între Inuvik şi Yellowknife, în Teritoriile din Nord-Vest, Goose Bay (Insula Terranova, est), şi Iqaluit (nord-est).

"Locuitorii din aceste colectivităţi vor observa probabil o sporire a numărului zborurilor din cauza mobilizării şi operaţiunilor aeriene", au avertizat Forţele Aeriene Canadiene.

NORAD a anunţat că va efectua "în curând exerciţii de zbor (...) de la un capăt până la celălalt al Statelor Unite şi Canadei".

Avioane de vânătoare canadiene efectuează uneori ieşiri de urgenţă pentru a urmări bombardiere strategice ruse care se aventurează deasupra Arcticii, în apropierea spaţiului aerian al Canadei.

Acest exerciţiu militar intervine într-un context de tensiuni între Ottawa şi Moscova, generate de alipirea Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia.

Lideri canadieni au făcut adesea comparaţii între această criză şi premisele celui de al Doilea Război Mondial.

La începutul lunii martie, ministrul canadian de Externe, John Baird, a comparat prezenţa trupelor ruse în Crimeea cu invazia regiunii Sudete, din fosta Cehoslovacie, de către nazişti.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

5 Mare dreptate are omul ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru