Forţele Aeriene Canadiene vor efectua un exerciţiu "major" în Marele Nord al Canadei, într-un context de tensiuni între Ottawa şi Moscova

Forţele Aeriene Canadiene au anunţat joi că vor efectua "un exerciţiu de antrenament major" în Marele Nord canadian, în contextul în care Canada şi vecinul său rus traversează o perioadă de tensiuni puternice.

Forţele Aeriene Canadiene vor efectua un exerciţiu "major" în Marele Nord al Canadei

Această operaţiune, efectuată alături de Forţele Aeriene ale Statelor Unite, va fi condusă de Comandamentul nord-american pentru Apărare Aerospaţială (NORAD) şi a fost "planificată anul trecut", a anunţat Ministerul canadian al Apărării într-un comunicat.

"Exerciţiul va consta într-o serie de zboruri de antrenament" şi va fi efectuat în cursul "primelor două săptămâni ale lunii aprilie" cu avioane de vânătoare de tip F18 Hornet, avioane de transport militar de tip C130 Hercules şi avioane de aprovizionare de tip C150 Polaris, precizează ministerul.

Antrenamentul Aviaţiei Regale canadiene va vea loc într-o zonă extinsă cuprinsă între Inuvik şi Yellowknife, în Teritoriile din Nord-Vest, Goose Bay (Insula Terranova, est), şi Iqaluit (nord-est).

"Locuitorii din aceste colectivităţi vor observa probabil o sporire a numărului zborurilor din cauza mobilizării şi operaţiunilor aeriene", au avertizat Forţele Aeriene Canadiene.

NORAD a anunţat că va efectua "în curând exerciţii de zbor (...) de la un capăt până la celălalt al Statelor Unite şi Canadei".

Avioane de vânătoare canadiene efectuează uneori ieşiri de urgenţă pentru a urmări bombardiere strategice ruse care se aventurează deasupra Arcticii, în apropierea spaţiului aerian al Canadei.

Acest exerciţiu militar intervine într-un context de tensiuni între Ottawa şi Moscova, generate de alipirea Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia.

Lideri canadieni au făcut adesea comparaţii între această criză şi premisele celui de al Doilea Război Mondial.

La începutul lunii martie, ministrul canadian de Externe, John Baird, a comparat prezenţa trupelor ruse în Crimeea cu invazia regiunii Sudete, din fosta Cehoslovacie, de către nazişti.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia