Fostul cancelar german Helmut Kohl se află la terapie intensivă după o intervenție chirurgicală

Fostul cancelar german Helmut Kohl se află la terapie intensivă după o intervenție chirurgicală

Fostul cancelar german Helmuth Kohl, artizanul reunificării Germaniei, se află la terapie intensivă într-un spital din orașul Heidelberg, relatează presa germană, citată de AFP. Potrivit ediției online a publicației Spiegel, fostul lider conservator, acum în vârstă de 85 de ani, a suferit o intervenție chirurgicală abdominală și în prezent ar fi în stare critică.

Imobilizat în scaun cu rotile în urma unui accident vascular cerebral, Helmuth Kohl a mai fost supus în anul 2012 unei operații dificile pe cord.

Trecutul său politic se distinge prin recordul de longevitate în postul de cancelar al Germaniei postbelice, deținând patru mandate consecutive în perioada 1982-1998. Pe lângă rolul jucat în reunificarea Germaniei, Kohl s-a evidențiat și prin promovarea proiectului monedei comune euro, alături de fostul președinte francez Francois Mitterand. În ultimii ani, el s-a arătat un susținător al ideii aprofundării integrării europene.

Helmuth Kohl este considerat cel căruia actualul cancelar Angela Merkel îi datorează ascensiunea politică în anii '90. Totuși, el a criticat-o pentru modul în care a gestionat criza în zona euro. De asemenea, în cartea 'Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle' (Moștenirea. Protocolul Kohl), publicată anul trecut de biograful Heribert Schwan, fostului cancelar îi sunt atribuite opinii critice despre actualul leadership al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), inclusiv comentarii ironice la adresa cancelarului Merkel.

Kohl a mai fost implicat în ultimii ani și în alte scandaluri mediatice. În anul 2013, unul dintre cei doi fii ai săi a publicat o carte — ce a înregistrat apoi vânzări record — care îl pune pe fostul cancelar într-o lumină nefavorabilă în ceea ce privește viața personală. El este descris în carte drept un soț indiferent și infidel, ce și-a înșelat prima soție, Hannelore, care s-a sinucis în 2001 în urma unei depresii profunde agravată probabil și de alergia la lumină ce o împiedica să iasă din casă.

Ulterior, în 2008, Kohl s-a căsătorit cu Maike, cea cu care a înșelat-o pe Hannelore. Fostul șef al guvernului de la Berlin mai este acuzat în respectiva carte că s-a lăsat complet dominat de cea de-a doua soție, care era cu 34 de ani mai tânără decât el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale