Fostul oligarh Mihail Hodorkovski sugerează că ar putea candida pentru funcţia de preşedinte al Rusiei

Fostul oligarh şi opozant al Kremlinului Mihail Hodorkovski, graţiat de preşedintele Vladimir Putin după zece ani de închisoare, sugerează că ar fi dispus, în anumite condiţii, să candideze pentru funcţia de preşedinte al Rusiei, relatează AFP.

"Nu sunt interesat de ideea de a deveni preşedinte al Rusiei dacă ţara evoluează normal", a declarat Hodorkovski.

"Dar, dacă va fi necesar pentru depăşirea unei crize şi pentru implementarea unor reforme constituţionale, pentru redistribuirea unor atribuţii prezidenţiale în favoarea sistemului judiciar, parlamentului şi societăţii civile, atunci aş fi dispus să asum o parte a acestei activităţi", a spus Hodorkovski.

Mihail Hodorkovski a înfiinţat sâmbătă o mişcare politică destinată să mobilizeze forţele proeuropene din Rusia. "O minoritate poate avea influenţă dacă este organizată", a declarat Hodorkovski în cursul unei ceremonii desfăşurate la Paris. Mişcarea politică înfiinţată de disidentul rus se va numi Open Russia.

Mihail Hodorkovski a fost eliberat din detenţie în 2013 şi trăieşte în exil în Elveţia. Fostul miliardar rus a declarat că proiectul său va fi o "platformă online", nu un partid politic. În momentul eliberării, în decembrie 2013, Hodorkovski a promis că nu se va implica în acţiuni politice.

"Suntem favorabili direcţiei europene, a unui stat de drept. Teza potrivit căreia Rusia nu este Europa este o minciună. (...) Rusia este în Europa, atât din punct de vedere geografic, cât şi cultural. În realitate, modelul european nu înseamnă respingerea valorilor naţionale. În Europa, fiecare ţară îşi urmează propria cale", apreciază Hodorkovski.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb