Fostul președinte al Germaniei, Richard von Weizsacker, a murit

Fostul președinte al Republicii Federale Germane, Richard von Weizsacker, considerat una dintre marile personalități de înaltă ținută morală din Germania postbelică și în timpul căruia a avut loc căderea Zidului Berlinului și Reunificarea Germaniei, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunțat, sâmbătă, Președinția germană, citată de AFP.

Richard von Weizsacker, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) condusă de cancelarul federal Angela Merkel, a jucat un rol major în modul în care Germania și-a gestionat trecutul nazist, fiind primul dintre președinții Germaniei Federale care a afirmat că data de 8 mai 1945 a fost o zi a "eliberării", nu a capitulării țării sale.

Fost responsabil politic, președinte al Germaniei în perioada 1984-1994, pe vremea lui Helmut Kohl, Richard von Weizsacker a fost "un martor al acestui secol", după cum subliniază, într-un comunicat, actualul președinte german Joachim Gauck. "Am pierdut un mare om și un șef de stat excepțional", a adăugat Gauck.

Fiu al unui diplomat care a activat în timpul celui de-al Treilea Reich și a fost condamnat în cadrul Procesului de la Nuremberg, Richard von Weizsacker a depus toate eforturile pentru ca germanii să-și asume trecutul lor. El a atribuit funcției prezidențiale, una esențial onorifică, o dimensiune morală importantă.

În 1985, în timpul celei de-a 40-a aniversări de la înfrângerea celui de-al Treilea Reich, Von Weizsacker a afirmat în fața deputaților din Bundestag că ziua de 8 mai 1945 a marcat "eliberarea de un sistem care urăște demnitatea umană", sistem adus în Germania în 1933 de către regimul nazist. O parte a dreptei germane considera că acea zi a marcat o înfrângere a Germaniei.

Richard von Weizsacker, avocat de formație, a fost și primar al Berlinului de Vest în perioada 1981-1984. Tot în timpul președinției sale a căzut Zidul Berlinului, la 9 noiembrie 1989, înainte de Reunificarea Germaniei, în 3 octombrie 1990. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 VIDEO A ajuns în Europa! Cel puțin 9 orașe din Lombardia și unul din Veneția, în nordul Italiei, au închis vin…

5 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume