Franța: Directoarea unei instituții publice, demisă pentru că a cheltuit milioane de euro pe taxi

Franța: Directoarea unei instituții publice, demisă pentru că a cheltuit milioane de euro pe taxi

Președinta Institutului Național al Audiovizualului din Franța (Ina), Agnes Saal, cercetată pentru că a cheltuit milioane de euro din banii publici pe taxi, și-a prezentat marți demisia, a anunțat Ministerul Culturii francez, potrivit AFP. Această demisie, cerută de ministrul culturii Fleur Pellerin, a intrat în vigoare imediat, a precizat aceeași sursă.

Agnes Saal, 57 de ani, se afla în centrul unei polemici după ce presa a dezvăluit luni existența unor facturi pentru taxi în valoare de 40.000 de euro în zece luni, dintre care 6.700 au fost cheltuiți de fiul ei, care dispunea de un cod de rezervare la o companie de taxi.

Președinta-director general a Ina, care dispunea de o mașină de serviciu cu șofer, a motivat aceste cheltuieli prin faptul că ea nu putea să-i ceară șoferului 'să muncească între 12 și 15 ore pe zi și nici în weekend-uri', și că ea personal nu avea permis de conducere.

Ina, instituție însărcinată cu gestionarea și arhivarea producției audiovizuale din Franța, are în jur de 1.000 de angajați și o cifră de afaceri de circa 40 de milioane de euro.

Acest caz intervine după alte scandaluri care implică șefi ai unor instituții franceze, ce profită de pe urma unei legislații adesea ambigue.

Astfel, președintele-director general al Radio France, Mathieu Gallet, predecesorul lui Agnes Saal la Ina, a fost pus recent sub acuzare pentru cheltuieli legate de renovarea biroului său, de achiziționarea unui autoturism sau de retribuirea unui consilier în comunicare.

Inspectoratul general al finanțelor (IGF) a considerat, cu toate acestea, că niciuna dintre aceste cheltuieli nu prezintă un 'caracter abuziv', dezvăluind în același timp că 'nu există reguli sau bune practici generale și (unanim) recunoscute în ceea ce privește cheltuielile instanțelor de conducere din sfera publică'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria