Franța: Frontul Național, favorit în perspectiva alegerilor locale din 2015 (sondaj)

Frontul Național din Franța (FN, extrema dreaptă) este creditat cu cele mai multe intenții de vot pentru primul tur de scrutin al alegerilor locale din martie 2015, indică un sondaj difuzat marți, subliniind faptul că FN va deveni o forță majoră în politica franceză, relatează agenția Reuters.

Potrivit sondajului Odoxa, FN ar obține 28% din voturi, situându-se înaintea Uniunii pentru o Mișcare Populată (UMP, de dreapta, principalul partid din opoziție), creditată cu 25%, și a Partidului Socialist (PS, de guvernământ), căruia i-ar reveni 17% din sufragii, dacă alegerile din cele 101 departamente al Franței ar avea loc acum. Acest lucru înseamnă că FN ar obține de două ori mai multe voturi decât la primul tur al alegerilor locale din 2011.

În departamentele unde va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, UMP ar obține totuși 39% din voturi, fiind urmată de PS (32%) și de FN (29%), arată sondajul Odoxa, realizat în perioada 11-12 decembrie pe un eșantion de 1.002 persoane.

Scăderea în sondaje reprezintă cea mai recentă lovitură pentru președintele Francois Hollande, al cărui eșec în lupta împotriva șomajului și în ce privește reducerea nivelului mare al impozitelor i-a consolidat poziția de cel mai nepopular președinte al Franței de când se realizează sondaje de opinie.

Mai mult, sondajul arată că 58% dintre respondenți consideră acum FN drept ''un partid ca oricare altul'', acesta fiind ultimul indiciu că FN nu mai are imaginea de partid extremist.

Nemulțumirile legate de principalele partide de dreapta și de stânga, împreună cu euroscepticismul în creștere, au impulsionat sprijinul față de FN, antiimigraționist și anti-UE, care a ajuns deja pe primul loc la alegerile din acest an pentru Parlamentul European din Franța.

Marine Le Pen, care a preluat conducerea FN în 2011 de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen, s-a străduit să refacă imaginea partidului, până atunci asociat de către mulți francezi cu antisemitismul. Marine Le Pen a fost realeasă în unanimitate la conducerea FN în cadrul unui congres al partidului care a avut loc în noiembrie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

3 Ion Iliescu, declarație criminală despre Revoluție: Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați

4 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

5 Val de demiteri / Guvernul a eliberat din funcție 28 de prefecți. Cine vine în loc

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă