Franța: Frontul Național, favorit în perspectiva alegerilor locale din 2015 (sondaj)

Franța: Frontul Național, favorit în perspectiva alegerilor locale din 2015 (sondaj)

Frontul Național din Franța (FN, extrema dreaptă) este creditat cu cele mai multe intenții de vot pentru primul tur de scrutin al alegerilor locale din martie 2015, indică un sondaj difuzat marți, subliniind faptul că FN va deveni o forță majoră în politica franceză, relatează agenția Reuters.

Potrivit sondajului Odoxa, FN ar obține 28% din voturi, situându-se înaintea Uniunii pentru o Mișcare Populată (UMP, de dreapta, principalul partid din opoziție), creditată cu 25%, și a Partidului Socialist (PS, de guvernământ), căruia i-ar reveni 17% din sufragii, dacă alegerile din cele 101 departamente al Franței ar avea loc acum. Acest lucru înseamnă că FN ar obține de două ori mai multe voturi decât la primul tur al alegerilor locale din 2011.

În departamentele unde va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, UMP ar obține totuși 39% din voturi, fiind urmată de PS (32%) și de FN (29%), arată sondajul Odoxa, realizat în perioada 11-12 decembrie pe un eșantion de 1.002 persoane.

Scăderea în sondaje reprezintă cea mai recentă lovitură pentru președintele Francois Hollande, al cărui eșec în lupta împotriva șomajului și în ce privește reducerea nivelului mare al impozitelor i-a consolidat poziția de cel mai nepopular președinte al Franței de când se realizează sondaje de opinie.

Mai mult, sondajul arată că 58% dintre respondenți consideră acum FN drept ''un partid ca oricare altul'', acesta fiind ultimul indiciu că FN nu mai are imaginea de partid extremist.

Nemulțumirile legate de principalele partide de dreapta și de stânga, împreună cu euroscepticismul în creștere, au impulsionat sprijinul față de FN, antiimigraționist și anti-UE, care a ajuns deja pe primul loc la alegerile din acest an pentru Parlamentul European din Franța.

Marine Le Pen, care a preluat conducerea FN în 2011 de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen, s-a străduit să refacă imaginea partidului, până atunci asociat de către mulți francezi cu antisemitismul. Marine Le Pen a fost realeasă în unanimitate la conducerea FN în cadrul unui congres al partidului care a avut loc în noiembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani