Franța: Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte, exclus din Frontul Național

Franța: Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte, exclus din Frontul Național

Liderul istoric al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, a fost exclus joi din partidul său, Frontul Național (FN), la capătul unui conflict deschis cu fiica sa Marine Le Pen, căreia el i-a înmânat cheile formațiunii în 2011, transmite AFP.

În vârstă de 87 de ani, Jean-Marie Le Pen, care a reușit în 2002 să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, este astfel dat afară din FN, pe care l-a fondat și condus timp de aproape 40 de ani.

Obișnuit cu afirmațiile rasiste și antisemite, care i-au adus mai multe condamnări în justiție, el a fost sancționat pentru o nouă serie de provocări privind Shoah, considerate dăunătoare pentru strategia de îmbunătățirea a imaginii partidului condusă de fiica sa.

Excluderea a fost decisă "de majoritatea" membrilor biroului executiv al FN la sfârșitul unei audieri de trei ore a fostului lider, întâlnire la care Marine Le Pen nu a participat invocând necesitatea imparțialității.

"Decizia completă și motivată" îi va fi comunicată în curând, a precizat FN într-un comunicat, fără a detalia criticile care i-au fost aduse lui Jean-Marie Le Pen.
Această excludere definitivă survine după cinci luni de criză deschisă între tată și fiică, marcată de declarații acide în media și de acțiuni în justiție. Însă cazul ar putea să nu fie închis, pentru că Jean-Marie Le Pen a lăsat să se înțeleagă faptul că nu va ezita să facă din nou apel în justiție împotriva deciziei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Zvon...