Franța: Trei asociații de cult suspectate de radicalizare au fost dizolvate - o premieră după atentatele de la Paris

Franța: Trei asociații de cult suspectate de radicalizare au fost dizolvate - o premieră după atentatele de la Paris

Trei asociații musulmane din regiunea pariziană suspectate de incitare la radicalizare au fost închise miercuri de guvern, a anunțat ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, ceea ce reprezintă o premieră după atentatele de la Paris de la 13 noiembrie, relatează AFP.

'S-a decis să se treacă la dizolvarea a trei asociații de cult din cauza afirmațiilor făcute de conducătorii lor în cursul ultimilor ani, care incită la ură și la jihad', a declarat ministrul de interne.

'Nu este loc în cadrul Republicii pentru structuri care provoacă, care cheamă la terorism sau la ură', a adăugat Bernard Cazeneuve.

Aceste asociații erau implicate în activitatea moscheii prezentate ca salafistă de la Lagny-sur-Marne, care a fost și ea închisă la începutul lunii decembrie, după o serie de percheziții.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Stéphane Le Foll a precizat că una dintre asociații se numește 'Întoarcerea la izvoare', în timp ce o alta reprezintă Asociația musulmanilor din Lagny-sur-Marne.

Este prima măsură de dizolvare a unor asociații legate de activitatea moscheilor de la instituirea stării de urgență după atentatele de la 13 noiembrie soldate cu 130 de morți, cele mai grave comise vreodată în Franța.

Alte moschei sau săli de rugăciune au fost închise dar numai pe durata stării de urgență care se încheie în februarie, fără a fi dizolvate asociațiile culturale care le gestionează.

Moscheea din Lagny-sur-Marne a fost închisă la 2 decembrie 2015, prima măsură de acest gen luată din motive de radicalizare, fiind confiscate în urma unei percheziții muniție pentru kalașnikov, materiale video de propagandă și 'material pedagogic'.

Autoritățile îi reproșează imamului salafist francez Mohamed Hammoumi, de 34 de ani, care a oficiat în această moschee până la plecarea sa în Egipt la finalul lui 2014, că a jucat 'un rol major în îndoctrinarea și recrutarea de voluntari pentru jihad în Siria'.

Potrivit Ministerului de Finanțe, care i-a pus poprire pe bunuri în aprilie, acest imam 'a avut printre elevii săi persoane apărute în anturajul apropiat al autorilor atentatelor teroriste'

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nicușor Dan întoarce oficial spatele USR cu patru zile înainte de alegeri: Opțiunea mea pentru votul de dumini…

2 Reguli esențiale dacă ai simptome COVID, de la un medic de la Matei Balș. Cum se folosește un pulsoximetru și …

3 Mda...

4 Pute a Rusia de la o poștă. Cu Mirel Palada pe coadă

5 Serverele ASESOFT, confiscate de FBI?