Germania: Liderul social-democrat își acuză partenerii conservatori de la guvernare că practică un joc dublu în criza refugiaților

Germania: Liderul social-democrat își acuză partenerii conservatori de la guvernare că practică un joc dublu în criza refugiaților

Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, în același timp ministru al economiei și lider al Partidului Social-Democrat (SPD), i-a acuzat duminică pe conservatorii din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și pe cei din ramura bavareză a acesteia, Uniunea Creștin-Socială (CSU), că sunt neputincioase în fața crizei refugiaților și că, prin pozițiile contradictorii exprimate, practică un joc dublu la acest capitol, consemnează agenția EFE.

Potrivit lui Sigmar Gabriel, CDU și CSU oscilează între mesajul cancelarului Angela Merkel, ce susține că Germania poate face față actualului aflux de imigranți extracomunitari, și solicitarea de închidere a frontierelor pentru aceștia, exprimată de liderul CSU, Horst Seehofer.

'Cert este că ambele răspunsuri exprimă de fapt neputința', a apreciat liderul social-democrat în timpul congresului partidului său, desfășurat la Mainz. Prin urmare, el a cerut ca SPD să nu intre în acest 'joc dublu' al conservatorilor și să propună în schimb rețete pentru integrarea imigranților, reafirmând totodată necesitatea plafonării numărului acestora, motivând că Germania nu poate primi câte un milion de imigranți în fiecare an.

Horst Seehofer a amenințat vineri că va depune o plângere penală împotriva guvernului de la Berlin dacă acesta nu limitează sosirea imigranților, iar sâmbătă a venit cu noi critici la adresa executivului condus de Angela Merkel. Incapacitatea de a proteja eficient cei 3.000 de kilometri ai frontierei germane este 'o capitulare a statului de drept în fața realității', a declarat liderul conservatorilor bavarezi postului de televiziune ARD.

Autoritățile de la Berlin se așteaptă să primească anul acesta până la un milion de cereri de azil din partea refugiaților arabi, africani și asiatici, dar, potrivit unui raport guvernamental confidențial obținut de cotidianul Bild, acest număr ar putea trece chiar și de șapte milioane într-un anumit orizont de timp, întrucât ulterior imigranții vor putea să-și aducă în Germania și membrii familiei.

În prezent, în fiecare zi sosesc în Germania circa 10.000 de noi refugiați, iar printre efectele cele mai notabile ale acestui val migrator se constată creșterea resentimentelor populației față de imigranți și scăderea popularității partidului conservator al cancelarului Merkel, acuzată adesea că a încurajat acest aflux prin promovarea unei politici de deschidere față de imigranții extracomunitari, în special cei sirieni, care beneficiază de o examinare accelerată a cererii de azil. Acest fapt determină mulți refugiați de alte naționalități să declare că sunt sirieni, potrivit unei estimări oficiale circa 30% dintre refugiați mințind autoritățile cu privire la adevărata lor naționalitate.

Între timp, atacurile asupra taberelor de refugiați au ajuns la aproape 500, ministrul de interne Thomas de Maiziere arătându-se surprins că două treimi dintre acestea sunt comise de localnici fără antecedente penale. S-au înmulțit de asemenea și violențele în interiorul taberelor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…