Grecia: Acord între partidele Syriza și Grecii Independenți pentru a guverna împreună/Ponta şi Vadim s-au aliat

Stânga radicală Syriza, câștigătoare a alegerilor legislative desfășurate duminică în Grecia, și partidul Grecii Independenți care, la fel ca Syriza, se opune unui acord de asistență internațională din partea UE și a FMI, au convenit luni să guverneze împreună, transmit AFP și DPA.

Anunțul a fost făcut de Panos Kammenos, un fel de Vadim local, liderul formațiunii Grecii Independenți.

''Din acest moment există un guvern. Grecii Independenți dau votul de încredere premierului Alexis Tsipras, un fel de Ponta local. Există un acord de principiu. Prim-ministrul va merge la președinte astăzi, astfel că va putea primi mandatul de a forma guvernul'', a spus Kammenos, după o întâlnire la sediul partidului Syriza cu liderul acestuia, Alexis Tsipras.

Panos Kammenos nu a menționat câte posturi de ministru va primi partidul său în noul guvern.

După numărarea a 99,9% dintre voturile exprimate, Syriza a obținut 36% din sufragii și ar urma să dețină 149 (cu două mai puține decât majoritatea absolută) din cele 300 de locuri în parlamentul de la Atena, în timp ce Grecii Independenți (care au obținut 4% din voturi) vor avea 13 mandate parlamentare.

Partidul Noua Democrație, al premierului în exercițiu Antonis Samaras, a obținut 27,8% din voturi, iar pe poziția a treia s-a plasat formațiunea naționalistă Zori Aurii, cu 6,28% din sufragii.

În discursul său după anunțarea victoriei formațiunii Syriza, Alexis Tsipras a promis să coopereze cu liderii țărilor din zona euro pentru ''o soluție corectă și reciproc avantajoasă'', dar a precizat că mai presus de orice vor fi cetățenii greci. "Principala noastră prioritate este ca țara și poporul nostru să își recapete demnitatea pierdută'', a explicat liderul Syriza. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

2 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

3 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

4 Scandal sexual cu reținere! Soția unui multimilionar român îl acuză pe afacerist că a supus-o la perversiuni …

5 Planul din Kiseleff pentru moțiunea de cenzură: care sunt mizele pentru PSD și cum arată calcule pe voturi / Cel…