Grecia pune presiune pe Angela Merkel înaintea summitului UE de luni

Grecia pune presiune pe Angela Merkel înaintea summitului UE de luni

Ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis pune presiune pe Angela Merkel, apreciind că pe cancelarul german îl așteaptă "o alegere dificilă" luni, când are loc summitul UE în cadrul căruia Grecia trebuie să facă noi propuneri pentru a ajunge la un acord și a evita o încetare de plăți, relatează AFP.

Responsabilii europeni dau asigurări că mingea este în terenul Atenei înainte de această reuniune crucială de la Bruxelles, dar ministrul Yanis Varoufakis face apel la rândul său la șefa guvernului federal german, aflată în prima linie a negocierilor, să își asume responsabilitățile care îi revin.

Dna Merkel poate "intra într-un acord onorabil cu un guvern care a refuzat 'programul de salvare' și aspiră la o soluție negociată. Sau poate să cedeze sirenelor guvernului său, care o încurajează să se debaraseze de singurul guvern grec care este fidel principiilor sale și care poate conduce poporul grec pe drumul reformei", scrie el într-un articol care urmează să apară duminică în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Guvernul lui Alexis Tsipras estimează că a făcut deja numeroase concesii și că prezintă un catalog coerent de reducere a cheltuielilor, creștere a veniturilor și reforme structurale, însă un apropiat al prim-ministrului nu a exclus sâmbătă noi ajustări, după o săptămână în care deponenții greci și-au accelerat retragerile bancare.

"Vom încerca să ne completăm propunerea pentru a ne apropia de o soluție", a declarat pe postul Mega ministrul de stat Alekos Flambouraris. "Câteva concesii" sunt încă posibile dacă două condiții "indispensabile" sunt acceptate de către creditori: "o relaxare bugetară" și o restructurare a datoriei.

Printre ajustările evocate se numără și accelerarea suprimării pensionărilor anticipate, aplicând această decizie din 2016 și nu progresiv.

Nimic altceva nu a transpirat însă din intențiile lui Alexis Tsipras care, recent revenit din Rusia, a reunit în cursul după-amiezii echipa greacă de negociere, din care fac parte Yanis Varoufakis și ministrul adjunct al afacerilor externe, Euclide Tsakalotos.

O ședință de guvern a fost convocată duminică la ora locală 11.00 (09.00 GMT). Nicio convorbire telefonică între Alexis Tsipras și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu a fost anunțată, chiar dacă Comisia Europeană a calificat vineri drept probabilă o astfel de convorbire în cursul weekendului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...