Grecia: Syriza, în pragul majorității absolute, caută aliați

Grecia: Syriza, în pragul majorității absolute, caută aliați

Partidul stângii radicale din Grecia, Syriza, a obținut duminică o victorie foarte clară asupra partidului conservator aflat la putere, rămânând în pragul majorității absolute, o situație care îl obligă să găsească sprijin pe viitor, comentează AFP.

Cele două partide cu care este posibilă o alianță sunt foarte diferite: proeuropenii de centru stânga din Potami (Râul) și Grecii independenți, naționaliști.

Ambele au avertizat deja că refuză să participe la un guvern unde celălalt este prezent.

To Potami (Râul)

Înființat în aprilie 2014, partidul proeuropean dorește să reprezinte în Grecia drumul bunului-simț. El a reușit să se afirme, obținând doi eurodeputați, din totalul de 21 pentru Grecia, la alegerile pentru Parlamentul European desfășurate în mai.

Fondatorul său este o fostă vedetă de televiziune, Stavros Theodoroakis, care împărtășește cu Syriza convingerea că este necesară o renegociere a datoriei Greciei, însă fără prețul ieșirii din zona euro.

"Vom sprijini eforturile depuse pentru menținerea Greciei în Europa", a declarat Stavros Theodoroakis duminică, după ce partidul său s-a clasat la egalitate cu formațiunea de inspirație neonazistă Zori Aurii, pe locul al treilea, cu 17 deputați.

În perioada campaniei, el a afirmat că dacă, "potrivit sondajelor, 55% dintre greci vor ca Potami să participe la guvernare, nu vom amâna acest moment".

Pentru Stavros Theodoroakis, trebuie să aibă loc o discuție legată de problema datoriei Greciei "și nu este vorba doar de o problemă greacă".

Duminică însă, el a atras atenția că nu va participa la un guvern care include "antieuropeni", referindu-se foarte clar la Grecii independenți.

Grecii independenți (ANEL)

Partidul a fost înființat în plină criză, de Panos Kammenos, 49 de ani, un disident din Noua Democrație a actualului premier conservator, Antonis Samaras.

În decembrie, acest partid puternic marcat la dreapta și foarte suveranist a ajutat obiectiv Syriza să obțină alegerile parlamentare care l-au adus duminică la putere, abținându-se să voteze pentru candidatul la președinția țării prezentat de Samaras.

Acest blocaj a antrenat dizolvarea parlamentului de la Atena.

Publicitatea de campanie a formațiunii ANEL îl arăta pe Kammenos într-un magazin de modelism, dând sfaturi unui băiețel cu numele de Alexis cum să se joace trenulețul său electric.

De asemenea, Kammenos a acuzat în timpul campaniei că persoane apropiate guvernului Samaras au încercat să mituiască doi dintre deputații săi pentru a-i convinge să voteze în favoarea candidatului la președinție.

ANEL ar fi mulțumit să facă parte dintr-o coaliție condusă de Syriza, însă nu este sigur că invitația va veni. În orice caz, Panos Kammenos a menționat duminică seară că respinge ideea de a guverna alături de Potami.

Grecii independenți vor dispune de 13 locuri în viitorul Parlament, mai precizează AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...