Gruparea Statul Islamic îl ameninţă pe Putin că-l va detrona

Gruparea Statul Islamic îl ameninţă pe Putin că-l va detrona

Parchetul general rus a cerut miercuri restrângerea accesului la o înregistrare video difuzată pe YouTube de către Statul Islamic (SI), care ameninţă că-l va "detrona" pe Vladimir Putin din cauza susţinerii regimului sirian şi că va declanşa un "război de eliberare" în Caucazul rus.

O solicitare de "restrângere a accesului" la această înregistrare video, care conţine "ameninţări cu acţiuni teroriste şi declanşarea unui război în Caucazul de Nord" a fost trimisă miercuri Agenţiei ruseşti pentru supravegherea presei (Roskomnadzor), a precizat parchetul într-un comunicat.

O anchetă pentru proferarea unei ameninţări cu săvârşirea unor acţiuni teroriste şi îndemnuri la încălcarea integrităţii teritoriale a Rusiei ar purea, de asemenea, să fie deschisă, potrivit aceleiaşi surse.

Jihadişti din cadrul SI au difuzat marţi pe YouTuibe o înregistrare video în care apare un avion de război furnizat, afirmă ei, de către Rusia regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Este un mesaj pentru tine, Vladimir Putin. Aceste avioane pe care tu i le trimiţi lui Bashar, le vom trimite la tine acasă, cu voia lui Allah", afirmă unul dintre jihadişti în această înregistrare în arabă şi subtitrată în rusă.

Moscova este principalul aliat al Damascului, căruia-i furnizează armament.

"Şi vom elibera Cecenia şi tot Caucazul, cu voia lui Allah. Tronul tău (...) este ameninţat şi se va prăbuşi atunci când vom veni la tine", a adăugat militantul SI.

După primul război din Cecenia (1994-1996) între forţe federale ruseşti şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat în mod treptat şi s-a extins tot mai mult în afara frontierelor acestei mici republici, transformându-se la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.

SI, care a proclamat un califat în regiuni vaste cucerite în ultimele luni în Irak şi Siria, a revendicat decapitarea a doi jurnalişti americani, James Foley şi Steven Sotloff.

Gruparea a ameninţat, de asemenea, cu asasinarea unui al treilea ostatic, un britanic identificat drept David Cawthorne Haines.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…