Împărțirea Irakului poate fi "o soluție" (șeful Statului-Major american)

Împărțirea Irakului poate fi "o soluție" (șeful Statului-Major american)

Șefului Statului-Major al armatei americane a apreciat miercuri că reconcilierea dintre șiiți și sunniți în Irak devine din ce în ce mai dificilă și a dat asigurări că o împărțire a țării "ar putea fi singura soluție" pentru a rezolva conflictul confesional, relatează AFP. Generalul Raymond Odierno, care a fost cel mai înalt gradat al armatei americane în Irak și care va pleca în retragere vineri, a mai menționat că, în viitorul apropiat, Statele Unite trebuie să se concentreze asupra luptei împotriva grupării Statul Islamic (SI), care a proclamat un califat peste teritorii din Irak și Siria.

Cu ocazia unei conferințe de presă la final de mandat, el s-a arătat însă pesimist în ce privește conflictul latent dintre majoritatea șiită și minoritatea sunnită, care a culminat în anii 2006-2007 făcând zeci de mii de victime.

"Devine în fiecare zi din ce în ce mai dificil", a răspuns Raymond Odierno, întrebat despre reconcilierea dintre comunități, și a prezis un viitor în care "Irakul nu va mai semăna cu ce a fost în trecut".

Legat de o eventuală împărțire a țării, "cred că regiunea, personalitățile politice și diplomații trebuie să identifice cum poate să se întâmple asta, dar este ceva ce s-ar putea întâmpla".

"Ar putea fi singura soluție, dar încă nu sunt pregătit să afirm asta", a mai declarat el.

"Trebuie să gestionăm mai întâi problema SI și apoi să decidem cum va arăta aceasta", a subliniat generalul american.

Statele Unite, care s-au retras din Irak în 2011, după ce l-au invadat în 2003 în epoca Bush, pregătesc forțe irakiene, dar și rebeli sirieni pentru a încerca să combată gruparea jihadistă.

Lupta împotriva SI "se află într-un fel de impas", dar Statele Unite continuă "să progreseze", a adăugat el.

Raymond Odierno a insistat ca forțele americane să rămână în Irak, dar cele două guverne din perioada respectivă nu au reușit să ajungă la un acord în această chestiune.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...