În campania electorală din 2008, republicanii l-au 'înnegrit' pe Obama, pentru a exploata prejudecățile rasiale

În campania electorală din 2008, Partidul Republican a folosit imagini în care democratul Barack Obama era înfățișat cu pielea mult mai închisă la culoare decât în realitate, relevă un studiu realizat de Public Opinion Quarterly, care comentează că aceste imagini au exploatat prejudecățile rasiale în rândul anumitor alegători, cu toate că nu s-a putut stabili dacă Obama a fost "înnegrit" intenționat sau nu, transmite vineri cotidianul spaniol La Vanguardia.

După ce au analizat 126 de afișe din campania prezidențială din 2008, autorii studiului au comparat culoarea pielii celor doi candidați: Barack Obama și John McCain. Studiul a demonstrat că Obama apărea cu pielea mult mai închisă la culoare decât în realitate în 86% dintre afișele realizate, lucru tot mai evident pe măsură ce campania electorală se apropia de sfârșit. La polul opus, în fotografiile de afiș, McCain apărea din ce în ce mai alb.

Autorii studiului au mai demonstrat că imaginile în care culoarea pielii lui Obama părea mai închisă decât în realitate au afectat modul în care era perceput candidatul democrat de către cei care priveau fotografia. Anchetatorii au arătat fotografiile modificate participanților la studiu și apoi le-au cerut să joace un joc asemănător cuvintelor încrucișate. Participanții la studiu trebuiau să completeze spațiile lăsate libere pentru a forma un cuvânt, de pildă "CR_ _ _".

Astfel, 45% dintre cei care au văzut imaginile modificate cu Obama au avut tendința de a umple spațiile libere cu termeni care au reprodus stereotipurile la adresa persoanelor de culoare, de exemplu "CRIMĂ". Pe de altă parte, 33% dintre participanții la studiu cărora li s-a pus în față o fotografie în conformitate cu realitatea a democratului Obama au completat identic spațiile libere.

AGERPRES www.agerpres.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

4 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici