Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

În vizită în Filipine, Papa denunță corupția și inegalitățile "scandaloase"

Papa Francisc le-a dat lecții vineri autorităților filipineze în prima zi a vizitei sale în arhipelag, cerându-le să lupte împotriva corupției și criticând vehement "inegalitățile sociale scandaloase", relatează AFP și Reuters.

Trebuie "distruse canalele injustiției și oprimării care dau naștere la evidente — și cu adevărat scandaloase — inegalități sociale", le-a spus Papa oficialilor politici reuniți la Palatul prezidențial, făcând un apel la realizarea unei "reforme" a structurilor sociale.

Trebuie ca fiecare să-și proclame "refuzul oricărei forme de corupție care deturnează resursele destinate celor săraci", a adăugat el.

Papa a sosit joi seară în Filipine, bastion catolic din Asia măcinat de sărăcie și de inegalități sociale, pentru o vizită de cinci zile. Circa un sfert din populația arhipelagului, de circa 25 de milioane de persoane, trăiește cu mai puțin de 60 de cenți pe zi, conform ultimelor estimări oficiale.

"Este acum necesar mai mult ca niciodată ca liderii politici să se distingă prin onestitatea, integritatea și responsabilitatea lor pentru binele comun", a adăugat papa, care a susținut acest discurs în fața autorităților politice și a corpului diplomatic.

"Exigența morală de a asigura justiția socială și respectarea demnității umane este esențială pentru realizarea obiectivelor naționale", a subliniat Jorge Bergoglio.

Într-un discurs ținut pe un ton ferm, Suveranul Pontif a făcut apel la schimbare. "Reforma structurilor sociale care întrețin sărăcia și excluziunea celor săraci necesită, înainte de toate, o transformare a spiritului și inimii poporului filipinez", a mai spus Papa Francisc.

Papa a dat ca exemplu "forța eroică, credința și rezistența de care au dat dovadă filipinezii" în fața taifunului Haiyan și a "multor altor" dezastre naturale.

Suveranul Pontif urmează să se deplaseze sâmbătă în regiunea Tacloban, grav afectată de ravagiile taifunului din 2013. Papa a ajuns la palatul prezidențiale într-un autoturism Volkswagen Touran simplu, fiind aclamat pe trotuare de o mulțime imensă și entuziastă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Această CARACATIȚĂ trăiește în toate orașele României!

2 De ce l-a sfidat Dăncilă pe Tăriceanu. Îl așteaptă un nou dosar? Amănunte INCENDIARE!

3 HOPA! ȘOC în PSD? Dăncilă a fost la Bruxelles în calitate de candidat la postul de comisar european? Amănunte …

4 RoMAFIA / Cum a câștigat băiatul lui Dragnea procesul împotriva CEC Bank, după ce RISE Project i-a publicat extr…

5 Dragnea / Nu am nicio legătură cu TelDrum...

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc