Îndemnuri la proteste în Bahrain cu ocazia Marelui Premiu de Formula 1

Cel mai puternic grup de opoziţie şiită din Bahrain, Al-Wefaq, i-a îndemnat pe proprii adepţi să manifesteze, vineri, cu ocazia Marelui Premiu de Formula 1, care va avea loc pe circuitul de la Sakhir.

Îndemnuri la proteste în Bahrain cu ocazia Marelui Premiu de Formula 1 (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Grupul le-a cerut partizanilor săi, marţi, prin intermediul site-ului de Internet, să participe la un marş de protest pe artera Budaya, care leagă mai multe localităţi şiite, în vestul capitalei Manama.

Vineri, sunt programate antrenamentele libere ale Marelui Premiu al Bahrainului la Sakhir, sud de Manama.

Un alt grup al opoziţiei, Colectivul din 14 febuarie, a lansat de asemenea un îndemn la manfestaţii, sub sloganul "Opriţi Grand Prix-ul pătat de sânge".

De mai multe zile, grupuri de şiiţi au început să protesteze în suburbiile capitalei faţă de disputarea Marele Premiu. Potrivit unor martori, manifestanţi mascaţi se strâng şi scandează "Nu, nu Formula 1" sau sloganuri politice împotriva familiei regale sunnite Al-Khalifa.

Poliţia a intervenit pentru a dispersa aceste grupuri folosind grenade lacrimogene, dar forţele de ordine au fost atacate cu cocktailuri Molotov, potrivit aceloraşi martori.

Autorităţile au anunţat constituirea unui dispozitiv special pentru securizarea cursei de Formula 1, care este marcată din 2011 de proteste ale majorităţii şiite, dar care nu au împiedicat desfăşurarea competiţiei.

Marele Premiu al Bahrainului sărbătoreşte în acest an a zecea ediţie. Micul stat din Golf, condus de dinastia sunnită Al-Khalifa, se confruntă din 2011 cu ample mişcări de protest ale populaţiei şiite ce reclamă o monarhie constituţională. Zeci de şiiţi au fost judecaţi în ultimele luni pentru participarea la manifestaţii de contestare a regimului.

Potrivit federaţiei internaţionale a drepturilor omului (FIDH), cel puţin 89 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

4 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

5 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…