Întrevederea Putin-Merkel-Hollande s-a încheiat; textul unui plan de pace este în curs de pregătire, anunță Kremlinul

Întrevederea Putin-Merkel-Hollande s-a încheiat; textul unui plan de pace este în curs de pregătire, anunță Kremlinul

Întrevederea dintre președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, desfășurată vineri seară la Moscova și care a avut ca principal punct pe agendă conflictul din Ucraina, s-a încheiat, un 'text' pentru un viitor plan de pace fiind în prezent în curs de pregătire, transmit agențiile internaționale de presă citând un anunț al Kremlinului.

Oficialul rus a menționat că aceste negocieri tripartite au fost 'constructive și substanțiale' și cei trei lideri vor avea duminică discuții telefonice — Angela Merkel și Francois Hollande au părăsit deja Moscova — până atunci urmând să continue contactele pentru elaborarea unui document privind soluționarea conflictului din Ucraina.

Peskov a precizat de asemenea că și președintele ucrainean Petro Poroșenko urmează să ia parte la respectivele discuții telefonice, în cadrul cărora se va face un 'bilanț preliminar' al consultărilor menite să conducă la un document final.

Acest document va avea la bază 'implementarea acordurilor de la Minsk' și 'va conține propunerile președintelui Ucrainei și propunerile formulate astăzi de președintele rus Putin', a indicat Peskov. Însă el a adăugat ulterior că, dacă se va conveni un plan de pace, acesta va trebui aprobat de părțile implicate în conflict, făcând astfel aluzie la separatiștii proruși din estul Ucrainei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a confirmat continuarea discuțiilor în vederea convenirii 'unui document comun pentru implementarea acordurilor de la Minsk'.

Și la Paris surse apropiate președintelui Hollande au declarat că discuțiile de la Moscova au fost 'constructive și substanțiale'.

Înainte de a se deplasa în capitala rusă, cancelarul Merkel și președintele Hollande au efectuat o vizită comună la Kiev, unde și-au prezentat propunerile președintelui Poroșenko. Acesta din urmă a insistat pe implementarea acordurilor de la Minsk și a avertizat că nu va accepta nicio înțelegere care să amenințe integritatea teritorială a țării sale.

Potrivit analiștilor, problema cea mai spinoasă o constituie trasarea liniei de demarcație între cele două tabere, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiștii proruși au cucerit noi teritorii și nu mai acceptă linia de demarcație ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu