Israelul a spionat negocierile privind dosarul nuclear iranian cu ajutorul unui virus informatic (societatea Kaspersky)

Un virus informatic a fost folosit pentru spionarea negocierilor privind dosarul nuclear iranian, principala bănuială îndreptându-se către Israel, a anunțat societatea rusă Kaspersky Lab, citată miercuri de AFP. Această companie de securitate cibernetică a descoperit în propria sa rețea internă virusul denumit 'Duqu' ce ar fi fost folosit începând de anul trecut pentru spionarea respectivelor negocieri.

Virusul 'Duqu', despre care se credea că a fost neutralizat încă din anul 2012, este un program informatic sofisticat folosit în operațiuni de spionaj și asemănător cu virusul 'Stuxnet', considerat de mulți experți ca fiind creat de Israel sau de SUA. 'Analiza noastră tehnică indică faptul că noile atacuri includ o versiune actualizată a virusului Duqu din anul 2011, văzut de mulți experți drept fratele vitreg al lui Stuxnet', explică societatea Kaspersky.

Virusul Stuxnet a fost folosit în toamna anului 2010 în atacul asupra sistemelor informatice ale programului nuclear iranian, în special a celor legate de centrifuge, obiectivul atacului fiind încetinirea dezvoltării acestui program.

Compania Kaspersky subliniază că noul virus Duqu este foarte greu de detectat, întrucât el nu schimbă niciunul dintre reglajele calculatoarelor sau ale rețelelor informatice atacate. De asemenea, virusul ar mai fost folosit și pentru spionarea oficialilor care au participat la manifestările dedicate împlinirii a șapte decenii de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.

Înaintea acestui anunț al respectivei societăți ruse, și publicația americană Wall Street Journal a relatat despre folosirea unui astfel de virus de către Israel pentru spionarea negocierilor privind dosarul nuclear iranian. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 Ultimul sondaj înainte de alegerile de duminică. Nicușor Dan și Gabriela Firea, umăr la umăr în lupta pentru P…