Japonia: Guvernul aprobă un buget record și majorează din nou fondurile apărării

Japonia: Guvernul aprobă un buget record și majorează din nou fondurile apărării

Guvernul japonez a aprobat miercuri un buget anual record de aproape 96.340 miliarde de yeni (688 de miliarde de euro), prezentat ca un punct de cotitură spre consolidarea treptată a finanțelor publice fără a sacrifica sprijinul acordat creșterii economice și protecției sociale, transmite AFP.

Bugetul inițial al apărării a crescut pentru al treilea an consecutiv (+2%, la 4.980 miliarde de yeni), o orientare care merge în sensul politicii 'pacifismului activ' al premierului Shinzo Abe, ferm hotărât să dezvolte capacitatea Japoniei de a-și asigura securitatea națională, în special în fața ambițiilor asiatice ale Chinei și amenințărilor Coreii de Nord.

'Sunt cele mai mari fonduri din toate timpurile', a dat asigurări un oficial al Ministerului Apărării care a menționat că precedentul record era de 4.960 de miliarde de yeni și data din 2002.

'Bugetul din acest an merge în sensul unei reforme fiscale și, în același timp, al consolidării finanțelor, pentru că este singura cale viabilă', a declarat la începutul săptămânii Sinzo Abe, în cursul unei reuniunii a partenerilor coaliției de dreapta aflate la putere.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…