Justiția argentiniană a respins inculparea președintei Kirchner în dosarul privind o presupusă înțelegere secretă cu Iranul

Justiția argentiniană a respins inculparea președintei Kirchner în dosarul privind o presupusă înțelegere secretă cu Iranul

Justiția argentiniană a respins joi cererea de punere sub acuzare a președintei Cristina Kirchner pentru o presupusă înțelegere secretă cu Iranul în vederea protejării autorilor atentatului din anul 1994 asupra centrului evreiesc AMIA, solicitare ce fusese formulată de procurorul Alberto Nisman, care între timp a murit în circumstanțe misterioase, transmit agențiile Reuters și EFE.

Conform unui comunicat oficial, magistratul Daniel Rafecas, cel care a luat decizia, a apreciat că analiza dovezilor prezentate de Nisman — mai multe interceptări telefonice — nu susțin acuzațiile formulate. Hotărârea nu este definitivă, procurorul Gerardo Pollicita, care a preluat dosarul după moartea lui Nisman, având posibilitatea să ceară reexaminarea cazului.

Procurorul Alberto Nisman a condus comisia constituită de justiția argentiniană pentru investigarea atentatului din anul 1994 asupra sediului din Buenos Aires al centrului evreiesc AMIA, soldat cu 85 de morți și 300 de răniți.

Luna trecută, el a declarat, susținându-și afirmațiile pe convorbiri interceptate, că președinta Kirchner a dat instrucțiuni pentru semnarea unui acord cu Iranul astfel încât autorii acelui atentat, dați în urmărire internațională prin Interpol, dar care nu au niciodată capturați, să scape nejudecați.Totodată, procurorul a cerut audierea președintei Kirchner și a altor oficiali pe care i-a acuzat de complicitate în această acțiune, printre aceștia numărându-se și ministrul de externe Hector Timerman.

Dar la patru zile după aceste declarații, procurorul Nisman a fost găsit mort în locuința sa, cu un pistol lângă el. Autoritățile argentiniene au avansat ipoteza sinuciderii, dar există și păreri despre o 'sinucidere indusă', aluzie la posibilitatea ca el să fi fost determinat cumva să recurgă la acest gest.

Președinta Cristina Kirchner a respins toate acuzațiile și le-a pus pe seama unui complot împotriva ei condus de ofițeri din serviciile secrete, ea hotărând ulterior pur și simplu desființarea principalului serviciu de informații al țării și crearea unei agenții federale în locul acestuia. Chiar în ziua în care magistratul Rafecas a decis neînceperea urmăririi penale împotriva președintei Kirchner, parlamentul de la Buenos Aires a votat o nouă lege care reglementează funcționarea serviciilor de informații.

Tot joi, Cristina Kirchner a anunțat înlocuirea premierului Jorge Capitanich și a mai multor membri din cabinetul acestuia, fiind remaniat inclusiv șeful diplomației, Hector Timerman. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...