Kievul susține că în Donbas luptă 42.000 de rebeli și soldați ruși, cu sprijinul a 500 de tancuri

Kievul susține că în Donbas luptă 42.000 de rebeli și soldați ruși, cu sprijinul a 500 de tancuri

Guvernul ucrainean a afirmat luni că armata sa se confruntă cu o forță de peste 42.000 de combatanți, din care trei sferturi sunt rebeli și un sfert soldați ruși, ce beneficiază de sprijinul a peste 500 de tancuri, ceea ce reprezintă echivalentul forțelor armate ale unei 'țări europene medii', relatează France Presse.

Militarii și voluntarii ucraineni angajați în luptele din estul țării se confruntă cu o forță totală de '42.500 de oameni', compusă în principal din rebeli și soldați ai forțelor regulate ale armatei ruse, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, în timpul unei reuniuni a Consiliului interparlamentar Ucraina-NATO.

Dintre aceștia, rebelii reprezintă 33.000 de persoane, a precizat ministrul, lăsând să se înțeleagă că numărul forțelor regulate ruse se apropie de 10.000 de persoane.

Forțele care se opun trupelor guvernamentale în estul Ucrainei au la dispoziție 556 de tancuri și numeroase piese de artilerie, a indicat Stepan Poltorak.

'Un astfel de număr de arme este suficient pentru a înarma un stat european mediu', a rezumat ministrul ucrainean, acuzând Rusia de a fi 'principalul organizator și sponsor al conflictului' din estul Ucrainei.

De luni de zile, Kievul și Occidentul acuză Rusia că livrează arme separatiștilor și desfășoară trupe regulate în estul teritoriului ucrainean.

În pofida multiplicării probelor privind participarea soldaților ruși, Moscova dezminte orice implicare în conflictul care s-a soldat deja cu peste 6.400 de morți din aprilie 2014 și până acum, admițând prezența unor 'voluntari' ruși care ar plecat din proprie voință să lupte de partea separatiștilor.

Doi ruși capturați la 16 mai au recunoscut că sunt soldați activi într-o misiune de recunoaștere, potrivit Organizației pentru Securitatea și Cooperare în Europa (OSCE), în timp ce Moscova afirmă că ei sunt 'foști militari'.

Pentru Kiev, capturarea celor doi soldați este o 'probă incontestabilă' a implicării trupelor ruse în conflict.

Ministrul ucrainean al apărării a declarat, între altele, că omologul său rus Serghei Șoigu refuză să comunice cu el.

'Am încercat de mai multe ori să vorbească cu ministrul Șoigu, dar a fost tot timpul foarte ocupat și nu a acceptat', a remarcat Stepan Poltorak.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…