Letonia interzice intrarea pe teritoriul său a trei cântăreţi ruşi de muzică pop

Letonia interzice intrarea pe teritoriul său a trei cântăreţi ruşi de muzică pop

Letonia a interzis intrarea a trei artişti ruşi care ar fi trebuit să participe în această săptămână la un concurs de muzică în fosta republică sovietică pentru că au făcut declaraţii în favoarea Kremlinului în privinţa conflictului din Ucraina, a anunţat luni Ministerul leton al Afacerilor Externe.

"Acestor propagandişti foarte activi - nu le putem spune altfel - li se va interzice intrarea în Letonia", a declarat pentru postul public de radio ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, relatează AFP.

Artiştii puşi pe lista neagră de către minister au susţinut în "mod agresiv" anexarea Crimeei de către Rusia în martie, a explicat el.

Potrivit unui comunicat al ministerului, este vorba despre Oleg Gazmanov, Iosif Kobzon şi Alla Perfilova, cunoscută drept Valeriia.

"Bineînţeles că oamenii pot spune ce vor, dar vreau să dau un semnal clar că persoanele care propagă acest gen de opinii nu sunt binevenite într-o ţară membră UE", a declarat Rinkevics.

Anhelita Kamenska, din cadrul Centrului leton pentru drepturile omului, s-a întrebat de ce aceşti trei cântăreţi au fost "arătaţi cu degetul" dintre alţii, citând exemplul dirijorului Valeri Gherghiev.

Acesta din urmă, cunoscut ca susţinător entuziast al preşedintelui Vladimir Putin, a dirijat un concert joi la Opera din Riga, a declarat Kamenska.

"Dacă vă uitaţi la elita rusă, sunt mulţi care îşi exprimă susţinerea pentru Putin şi politica sa", a adăugat ea.

Cei trei cântăreţi ar fi trebuit să participe la Concursul pentru tineri interpreţi de muzică pop "Noul val", organizat în staţiunea balneară Jurmala şi inspirat după Eurovision. Acesta atrage mii de fani şi artişti din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Sosirea, cu această ocazie, la Jurmala a unor oligarhi ruşi cu iahturile lor luxoase alimentează în acest sezon articolele din presa mondenă, atât în Rusia, cât şi în Letonia, ţară în care trăieşte o importantă minoritate rusofonă.

Pentru numeroşi letoni, Jurmala reînvie amintirea dureroasă a epocii în care staţiunea balneară era locul de vacanţă privilegiat al elitelor sovietice.

Letonia, care numără două milioane de locuitori, a petrecut cinci decenii sub ocupaţie sovietică, până în 1991, înainte de a se alătura NATO şi Uniunii Europene în 2004. Rusofonii reprezintă un sfert din populaţie.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele imagini de la arestarea asasinilor plătiți de Rusia pentru a-i ucide pe ministrul ucrainean al Apărării şi pe generalul Kirilo Budanov, …

2 „Guvernatorul” instalat de ruşi în regiunea Herson ar fi fost otrăvit de menajera sau bucătarul său

3 ULTIMA ORĂ Rușii au încercat să-l asasineze pe generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev

4 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

5 Foarte interesante amănunte!