Liberland, un posibil nou mic paradis fiscal în Europa de Est ?

Liberland, un posibil nou mic paradis fiscal în Europa de Est ?

Un ceh și-a realizat visul și a proclamat un nou stat, Liberland, pe un teren împădurit de 7 km.p. între Serbia și Croația, unde - precizează el - fiscalitatea asupra veniturilor nu va fi obligatorie, relatează AFP. Republica liberă Liberland are deviza — potrivit paginii sale web oficiale — 'Zit a nechat zit', ceea ce în limba cehă înseamnă 'Trăiește și lasă-i și pe alții să trăiască', și își propune crearea unei 'societăți în care cetățenii onești pot prospera fără legi, reglementări și nici impozite la stat ineficiente și obligatorii'.

'Ideea de bază este ca impozitele să fie facultative, pentru a reduce rolul statului la minimum, pentru a face presiunea statului cât mai mică posibil', a explicat pentru AFP Vit Jedlicka (31 de ani), care s-a autoproclamat primul președinte al Liberlandului.

Membru al micului Partid al Cetățenilor Liberi (de dreapta), Jedlicka afirmă că a primit deja 250.000 de cereri de cetățenie din lumea întreagă și speră să ajungă rapid la un milion.

Pentru a fi acceptat, 'trebuie să-l respecți pe aproapele tău și opiniile sale, precum și proprietatea privată'. Comuniștii, neonaziștii 'și alți extremiști' nu vor fi admiși în Liberland.

Micul 'stat' se întinde pe 7 km.p. de teren împădurit între Serbia și Croația, pe malul Dunării, iar site-ul său web oficial ( http://liberland.org ) îi precizează coordonatele geografice. Capitala sa se numește Liberpolis.

'Croația afirmă că teritoriul aparține Serbiei, dar Serbia nu-l dorește, situație care durează deja de 24 de ani', de la războaiele care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii, potrivit lui Jedlicka.

'Țara', a cărei apariție a fost anunțată în 13 aprilie, este o republică constituțională și o democrație directă care vrea să instaureze libera circulație a bunurilor și persoanelor, a precizat președintele autoproclamat.

Interesul este enorm, potrivit lui: pagina sa de Facebook a înregistrat aproape 100.000 de mențiuni 'îmi place'.

Un articol i-a fost consacrat deja în mai multe limbi în enciclopedia online Wikipedia .

Cele două limbi oficiale ale sale sunt ceha și engleza, iar drapelul său reprezintă un soare și o pasăre pe fond galben barat de o linie neagră.

Sâmbătă, drapelul Liberlandului, care flutura deasupra teritoriului, a fost furat. 'Statul' a făcut deci apel la donații. '200 de dolari vor fi suficienți pentru ca noi drapele să poată fi desfășurate peste tot unde se dorește', a scris Jedlicka pe Facebook. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”