Liderul separatist Serghei Aksionov, ales fără surprize președinte al Crimeii

Liderul separatist Serghei Aksionov, ales fără surprize președinte al Crimeii

Serghei Aksionov, unul din artizanii alipirii peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia în luna martie, a fost ales joi, în unanimitate, 'președinte al republicii Crimeea' de către parlamentari locali pentru un mandat de cinci, informează AFP.

Toți cei 75 de deputați au votat în favoarea lui Serghei Aksionov, potrivit unui comunicat al parlamentului local.

Candidatura altor două persoane a fost de asemenea propusă spre examinare de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, în conformitate cu legislația rusă. Este vorba de ministrul mediului din guvernul Crimeii, Ghennadi Naraev, și deputatul în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Aleksandr Terentiev.

Serghei Aksionov, care a fost unul dintre principalii organizatori ai referendumului din 16 martie privind anexarea Crimeii la Rusia, a ocupat până acum funcția de președinte interimar al republicii Crimeea, la solicitarea lui Vladimir Putin.

Numele său se află pe lista persoanelor vizate de sancțiunile americane și europene.

La mijlocul lunii septembrie, în Crimeea au avut loc alegeri regionale, care au fost câștigate, fără nicio surpriză, de partidul de guvernământ din Rusia.

Astfel, partidul Kremlinului, Rusia Unită, a obținut 70 de locuri din cele 75 ale parlamentului regional din Crimeea, cu o participare la vot de 53,61%, potrivit datelor oficiale.

Partidul naționalist Liberal-Democrat din Rusia (LDPR), al lui Vladimir Jirinovski, singurul partid care a depășit pragul de 5% după Rusia Unită, a obținut cinci mandate în noul parlament din peninsulă.

Ucraina a calificat drept ilegale aceste prime alegeri organizate în Crimeea, după anexarea peninsulei la Rusia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 Interesante amănunte...