Liderul separatist Serghei Aksionov, ales fără surprize președinte al Crimeii

Liderul separatist Serghei Aksionov, ales fără surprize președinte al Crimeii

Serghei Aksionov, unul din artizanii alipirii peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia în luna martie, a fost ales joi, în unanimitate, 'președinte al republicii Crimeea' de către parlamentari locali pentru un mandat de cinci, informează AFP.

Toți cei 75 de deputați au votat în favoarea lui Serghei Aksionov, potrivit unui comunicat al parlamentului local.

Candidatura altor două persoane a fost de asemenea propusă spre examinare de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, în conformitate cu legislația rusă. Este vorba de ministrul mediului din guvernul Crimeii, Ghennadi Naraev, și deputatul în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Aleksandr Terentiev.

Serghei Aksionov, care a fost unul dintre principalii organizatori ai referendumului din 16 martie privind anexarea Crimeii la Rusia, a ocupat până acum funcția de președinte interimar al republicii Crimeea, la solicitarea lui Vladimir Putin.

Numele său se află pe lista persoanelor vizate de sancțiunile americane și europene.

La mijlocul lunii septembrie, în Crimeea au avut loc alegeri regionale, care au fost câștigate, fără nicio surpriză, de partidul de guvernământ din Rusia.

Astfel, partidul Kremlinului, Rusia Unită, a obținut 70 de locuri din cele 75 ale parlamentului regional din Crimeea, cu o participare la vot de 53,61%, potrivit datelor oficiale.

Partidul naționalist Liberal-Democrat din Rusia (LDPR), al lui Vladimir Jirinovski, singurul partid care a depășit pragul de 5% după Rusia Unită, a obținut cinci mandate în noul parlament din peninsulă.

Ucraina a calificat drept ilegale aceste prime alegeri organizate în Crimeea, după anexarea peninsulei la Rusia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...