Luare de ostatici/ magazin: Angajatul musulman, încătușat o oră și jumătate până ce poliția franceză s-a lămurit că nu era complice

Lassana Bathily, angajatul musulman al supermarketului cu alimente cușer din Paris, care a salvat vineri viețile mai multor clienți în timpul luării de ostatici, a stat încătușat o oră și jumătate, timp în care poliția franceză a făcut verificări pentru a stabili dacă tânărul, care provine din Mali, era sau nu implicat în atac, informează luni EFE.

Bathily, un musulman de 24 de ani, lucrează de patru ani la magazinul cușer Hyper Casher din estul Parisului unde jihadistul Amedy Coulibaly a luat mai mulți ostatici. Vineri, Bathily se afla în magazin când teroristul Amedy Coulibaly a pătruns în incintă. Tânărul din Mali a reușit să ascundă șase clienți ai magazinului într-o cameră frigorifică. 'Când au coborât în fugă, am deschis ușa. Cu mine au intrat mai multe persoane. Am stins lumina și am deconectat camera frigorifică. Le-am spus: 'Stați nemișcați, eu voi ieși'', a declarat Bathily pentru postul de televiziune BFM TV.

Tânărul a reușit să părăsească magazinul folosind un lift de marfă și a ieșit cu mâinile ridicate. Poliția l-a ținut încătușat o oră și jumătate, verificând între timp ca acesta să nu fie cumva complice al lui Coulibaly. Când lucrurile s-au lămurit, polițiștii i-au cerut să facă o schiță a planului clădirii. 'Eu cunoșteam ieșirile de urgență și am reușit să ies cu un lift pentru marfă. Dar, dacă m-ar fi văzut, acum aș fi fost mort', a spus tânărul. În cele din urmă, toți cei șase ostatici pe care tânărul din Mali a reușit să-i ascundă în camera frigorifică au scăpat nevătămați, iar informațiile date de el s-au dovedit extrem de utile pentru poliție.

Însă lui Bathily nu i-a fost deloc ușor să se integreze în societatea franceză, care cere astăzi, într-o campanie lansată pe rețelele de socializare, să i se acorde cetățenie franceză și să fie decorat cu Legiunea de Onoare. Născut în orașul Samba Dramané, din Mali, în apropiere de frontiera cu Senegalul, Bathily a ajuns în Franța în 2006, la numai 16 ani, pentru a se reuni cu tatăl său. 'Mama nu a putut veni și se află și acum în Mali', a declarat el pentru postul de televiziune France 24.

Inițial, Bathily a locuit într-o clădire pariziană pentru muncitorii imigranți, unde trăia 'ca într-o familie', și a avut nevoie de patru ani ca să-și legalizeze șederea în Franța. 'A fost foarte greu, și din punct de vedere al găsirii unui loc de muncă și în ceea ce privește integrarea în societatea franceză', a comentat tânărul.

Lassana Bathily are doar cuvinte de laudă pentru magazinul cușer din Porte de Vincennes pentru care lucrează de patru ani și unde este considerat un adevărat erou. 'Nu au făcut niciodată vreun comentariu cu privire la religia mea. Au fost ca o a doua familie pentru mine', a spus Bathily.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț