Luarea de ostatici de la Bamako s-a încheiat cu peste 20 de morți

Luarea de ostatici de la Bamako s-a încheiat cu peste 20 de morți

Cel puțin 22 de persoane au fost ucise în urma operațiunii de eliberare a 170 de ostatici - proveniți din cel puțin 15 țări - reținuți vineri de mai mulți teroriști în hotelul Radisson din capitala statului african Mali, Bamako, relatează agențiile internaționale de presă. 

Conform responsabililor locali si relatărilor de la fața locului, forțele de securitate maliene, sprijinite de trupe speciale franceze și americane, au ucis doi sau trei atacatori și au scos ultimii răniți din hotelul de lux, fără să fie deocamdată anunțat numărul acestora.

Nici numărul teroriștilor nu este clar, unii martori vorbind despre vreo zece, precum și despre o posibilă complicitate cu ei a unor persoane aflate în incinta hotelului.

Atacul terorist a început la ora locală 07:30 (aceeași cu GMT), când indivizi înarmați care au coborât dintr-un autoturism cu numere diplomatice au deschis focul asupra paznicilor hotelului și au pătruns în interior, unde i-au sechestrat pe cei aflați acolo în acel moment.

În timpul operațiunii trupelor speciale, atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă africană Al-Mourabitoun, afiliată Al-Qaida, și de gruparea Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI).

Dintre cei 170 de ostatici, 125 sunt străini și 45 de malieni, 30 fiind angajați ai hotelului. Printre străini s-au numărat cel puțin 20 de indieni, 7 algerieni, 2 germani, 4 belgieni, cel puțin 7 chinezi, cel puțin 6 americani, 15 francezi (dintre care 12 angajați ai companiei Air France), 7 turci (membri ai echipajului unui avion al Turkish Airlines), 2 ivorieni, 2 spanioli, 2 marocani, un rus, un senegalez și un canadian.

Cât despre ostaticii uciși, până acum a fost confirmată moartea unui belgian, înalt funcționar în cadrul parlamentului valon

Nordul statului Mali a căzut în primăvara anului 2012 în mâinile grupărilor jihadiste și rebelilor tuaregi, care au profitat de haosul ce a urmat unei lovituri de stat. Autoritățile de la Bamako au reușit apoi să preia treptat controlul teritoriului cu ajutorul trupelor franceze și ale altor state africane, iar anul acesta rebelii și guvernul au ajuns la un acord de pace pe care jihadiștii au promis că-l vor sabota. Atacurile acestora din urmă s-au extins recent către centrul și sudul țării, în timp ce zone întinse ale țării continuă să nu se afle sub control guvernamental.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...