Mai multe statui ale lui Lenin, date jos în estul Ucrainei

Mai multe statui ale lui Lenin, date jos în estul Ucrainei

Mai multe statui ale lui Lenin au fost date jos în estul rusofon al Ucrainei, fostă republică sovietică, aflată în conflict fără precedent cu Rusia și care încearcă să se debaraseze de trecutul său comunist, informează sâmbătă AFP. Două monumente dedicate "părintelui revoluției bolșevice" au fost demontate în același fel în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Harkov, mare oraș industrial, de către tineri cu cagule pe cap, atestă imagini video disponibile pe canalul Youtube al militanților pro-ucraineni din Harkov.

În imagini se poate vedea cum tineri fixează un cablu de vârful statuii, pe care o fac să se prăbușească trăgând de cablu.

În urmă cu o săptămână, imagini video postate pe același site prezentau demontarea, la Harkov, de o manieră similară, a trei monumente dedicate unor lideri comuniști, acțiune ce a fost denunțată de ruși și proruși din Ucraina.

Vineri, alte două statui ale lui Lenin au fost date jos în teritoriile aflate sub controlul guvernului ucrainean din estul separatist prorus, unde conflictul armat a făcut într-un an peste 6.000 de morți.

La Kramatorsk, în regiunea Donețk, statuia a fost dată jos de necunoscuți, iar la Stanița Luhanska, în regiunea vecină Lugansk, monumentul, care fusese anterior pictat în culorile albastru și galben ale drapelului ucrainean, a fost găsit, vineri dimineața, pe pământ.

"Se pare că liderul proletariatului mondial nu a suportat profanarea cu simbolurile naționale ale Ucrainei: el s-a împiedicat și a căzut", a notat, pe un ton ironic, guvernatorul loial Kievului din regiunea Lugansk, Ghennadi Moskal.

Parlamentul ucrainean a votat, la 9 aprilie, o lege ce interzice "orice propagandă comunistă sau nazistă", precum și simbolurile celor două ideologii. În baza acestei legi, care trebuie să fie promulgată și de președintele Petro Poroșenko, monumentele de glorificare a responsabililor sovietici, dintre care numeroase statui dedicate lui Lenin, urmează să fie demontate. De asemenea, trebuie să fie redenumite localitățile, străzile sau întreprinderile ale căror nume fac referință la comunism.

Legea a fost denunțată de Rusia, care a acuzat Kievul că a recurs la metode "totalitare" pentru a "desovietiza" Ucraina, în avantajul unei ideologii naționaliste. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

2 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN

5 Să nu întrebați cine este prostul din poza asta...