"Majoritatea catalanilor au respins independența" (Partidul Popular, la putere în Spania)

Catalanii au respins independența, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Popular (PP), la putere în Spania, duminică seară, la Madrid după ce cele două liste separatiste au câștigat majoritatea în parlamentul regional cu mai puțin de jumătate din voturi.

"Majoritatea catalanilor au respins independența și vom continua să garantăm legalitatea, vom continua să apărăm unitatea Spaniei", a afirmat purtătorul de cuvânt al PP, Pablo Casado, la sediul partidului din Madrid.

"Evident că mâine totul va continua ca înainte în Catalonia", a mai spus el, înainte de a afirma: "Ceea ce guvernul (regional) trebuie sa înceapă să facă este să guverneze pentru toți catalanii și să oprească dezbaterile separatiste și de identitate care au eșuat".

Șeful executivului regional catalan în exercițiu, separatistul Artur "Mas a eșuat", a mai declarat purtătorul de cuvânt. "Este pentru prima oară când CDC și ERC nu au nicio majoritate absolută", a adăugat el. Aceste două partide catalane au format lista "Împreună pentru da" care revendică victoria, amintește AFP.

Unei jurnaliste care a remarcat că împreună separatiștii au obținut într-adevăr o majoritate absolută de locuri în parlamentul regional și că se simt legitimi să lanseze un proces de secesiune, Casado i-a răspuns: "Evident, această legitimitate, ei nu o au".

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy (conservator) și președinte al PP, nu a dorit să se exprime duminică seară. El urmează să reunească instanțele partidului său luni după-amiază, notează France Presse.

În Catalonia, PP a pierdut opt deputați, de la 19 în 2012 ajungând la 11 duminică. El se situează pe locul al patrulea (cu 11 locuri), la egalitate cu stânga radicală aliată cu Podemos.

Coaliția separatistă condusă de Mas s-a plasat în frunte cu 62 de locuri și s-ar putea alia cu lista separatistă de extremă-stânga CUP (10), obținând o majoritate absolută de 72 de locuri din 135. Partidul liberal anti-separatist Ciudadanos s-a plasat pe locul doi (25), Partidul Socialist pe al treilea (16). AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I