Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili

Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili

Fostul şef de stat georgian Mihail Saakaşvili este acuzat de abuz în serviciu, de comiterea unor delicte prin recurgerea la violenţă şi agresiune şi/sau folosire ilegală a armelor. Este vorba despre dispersarea unui miting al opoziţiei georgiene în luna noiembrie 2007, distrugerea postului georgian de televiziune Imedi şi deposedarea abuzivă de bunuri a fostului om de afaceri georgian Badri Patarkaţişvili.

 Saakaşvili a părăsit Georgia imediat după ce puterea a fost preluată, în noiembrie 2013, de actualul preşedinte, Giorgi Margvelashvili, ales cu peste 60 la sută din voturi.

Joi, Saakaşvili fusese pus sub acuzare, în lipsă, iar procurorii l-au citat pentru audieri pe fostul preşedinte încă din martie 2014, însă acesta a refuzat să se prezinte. Avocaţii lui Saakaşvili susţin că acuzaţiile sunt puternic motivate politic şi nu au nicio acoperire juridică. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, foştii oficiali georgieni riscă de la cinci la opt ani de închisoare.

Washingtonul a protestat faţă de inculparea de către Georgia a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili pentru "abuz de putere" în reprimarea unei manifestaţii antiguvernamentale, în noiembrie 2007, relatează AFP.

"Respectarea statului de drept semnifică întâi de toate că fiecare ar trebui să se conformeze legilor unei societăţi democratice, însă de asemenea sistemul judiciar nu ar trebui să servească pentru represalii politice", a condamnat Departamentul de Stat american, potrivit unui comunicat.

Saakaşvili, un reformator proocidental, a venit la putere în Georgia în 2003, în urma "revoluţiei trandafirilor".

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

3 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

4 Noua Eră / Articol halucinant în Scientific American: Cavalerii Jedi reprezintă „masculinitatea toxică”

5 Germania virează la stânga? / Berlinezii au votat pentru exproprierea marilor proprietari de locuințe