Manifestaţii de amploare în Spania împotriva austerităţii

Zeci de mii de persoane au defilat joi, la apelul sindicatelor, la Madrid şi în aproximativ 50 de oraşe din Spania, cu o zi înainte de desfăşurarea unei manifestaţii europene, la Bruxelles, împotriva austerităţii şi pentru o Europă socială.

Manifestaţii de amploare în Spania împotriva austerităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mii de manifestanţi au defilat la apelul a aproximativ o sută de organizaţii şi al celor două principale sindicate, UGT şi CCOO, în spatele unei pancarte potrivit căreia "politicile de austeritate trebuie să înceteze".

"Pentru o Europă mai socială", scria pe pancartă.

Instalaţi la putere la sfârşitul anului 2011, conservatorii Guvernului lui Mariano Rajoy s-au angajat, sub presiunea partenerilor europeni, într-o luptă pentru reducerea deficitului ţării, odată cu anunţarea, în 2012, a unor măsuri de austeritate de 150 de miliarde de euro pe trei ani.

Aceste măsuri prevăd tăieri în bugetele destinate sănătăţii şi educaţiei, creşterea TVA-ului şi chiar îngheţarea salariilor, care, în opinia a numeroase persoane, au cauzat "o pierdere bruscă a puterii de cumpărare", a afirmat Maria Cruz Otero, o pensionară de 67 de ani.

"Rajoy, elimină frauda şi corupţia şi Spania îşi va găsi soluţia" pentru a ieşi din criză, scria pe o altă pancartă desfăşurată de manifestanţi.

Spania, care a fost nevoită să primească un ajutor european de peste 40 de miliarde de euro pentru băncile sale, a înregistrat o creştere timidă în al treilea trimestru al anului 2013 (+0,2%).

Guvernul prevede de-acum creşteri ale PIB-ului cu 1% în 2014 şi 1,5% în 2015, considerate totuşi insuficiente de către numeroşi experţi.

Banca Spaniei anticipează o scădere a ratei şomajului la 25% în 2014, apoi la 23,8% în 2015.

Potrivit unui raport al organizaţiei Caritas publicat la 27 martie, excluziunea socială a afectat 1,5 milioane de gospodării din Spania în 2013, faţă de 900.000 în 2007, înainte ca ţara să plonjeze într-o criză care a dus la o creştere semnificativă a ratei şomajului.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

2 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

3 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 PSD / ALDE, groparii României / Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înaint…

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul