Mihail Formuzal cere cetăţenie rusă pentru găgăuzii din Republica Moldova care muncesc în Rusia

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi preşedintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, solicită simplificarea procedurilor pentru acordarea cetăţeniei ruse în cazul cetăţenilor din autonomia găgăuză aflaţi la muncă în Rusia, relatează IPN, în pagina electronică.

Mihail Formuzal cere cetăţenie rusă pentru găgăuzii din Republica Moldova care muncesc în Rusia (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)

Cei doi reprezentanţi din autonomia găgăuză au trimis în acest sens o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin.

Solicitarea intervine în contextul noilor reguli impuse de Moscova imigranţilor care doresc să muncească pe teritoriul Rusiei. Reprezentanţii Găgăuziei consideră că obţinerea cetăţeniei ruse ar permite cetăţenilor moldoveni din autonomia găgăuză să beneficieze de garanţiile sociale oferite de Rusia.

Conducerea Găgăuziei motivează necesitatea unor proceduri simplificate la acordarea cetăţeniei ruse pentru cetăţenii moldovenii din autonomia găgăuză care muncesc în Rusia prin faptul că aceştia contribuie la dezvoltarea economică a statului rus şi, astfel, devin "membri demni ai societăţii ruseşti".

Moscova a introdus, din 1 ianuarie, noi măsuri pentru cetăţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă în Rusia, printre care un termen de 90 de zile pentru străinii care intră pe teritoriul rus şi obligativitatea obţinerii permisului de muncă. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 300.000 de cetăţeni din Republica Moldova lucrează în Rusia.

Solicitarea autorităţilor de la Comrat intervine după ce o delegaţie găgăuză s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită la Moscova. Preşedintele Parlamentului de la Comrat, Dmitri Constantinov, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că un consulat al Rusiei va fi deschis în Găgăuzia, iar locuitorii din autonomie vor primi reduceri la gazul rusesc până la 35-50 la sută, relatează gagauziainfo.md, preluată de UNIMEDIA. "În Cahul, Bălţi sunt consulate româneşti. La noi vor fi ruseşti. În curând vom trimite o cerere către Lavrov (ministrul rus de Externe - n.r.)", a declarat Constantinov.

În plus, va fi creat brandul "Vinurile Găgăuziei", iar cetăţenilor din autonomia găgăuză care lucrează pe teritoriul Rusiei li se vor elibera paşapoarte ruseşti într-un regim mai simplificat. "Fraţii noştri din Federaţia Rusă ne-au promis că locuitorii din Găgăuzia care se află pe teritoriul Rusiei vor primi paşapoarte ruseşti fără a se reveni în R.Moldova. În câteva zile va fi deschis un consulat al Găgăuziei, astfel vom face câteva apeluri şi problemele vor fi rezolvate", a mai afirmat preşedintele Parlamentului local din Comrat.

Recent, başcanul Găgăuziei a declarat pentru cotidianul moscovit "Nezavisimaia Gazeta" că situaţia din autonomie este tensionată, dupa ce liderii găgăuzi au salutat anexarea peninsulei Crimeea la Rusia, iar în februarie, în cadrul unor referendumuri declarate ilegale de Chişinău, locuitorii Găgăuziei au optat pentru dreptul la autodeterminare şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală dominată de Rusia.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veste sinistră în presa americană: Regimul de la Beijing ar fi decis abandonarea orașului Wuhan! Oamenii…

2 Informație / Probleme la CCR. Președintele, întâlnire de taină cu liberalii la Vila Lac

3 Document / Fraților, suntem luați de proști? Predoiu cere detaşarea la Ministerul Justiţiei a unei judecătoare c…

4 Soția unui senator ALDE dublu condamnat a fost și ea condamnată la închisoare

5 Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic