Moscova încearcă să populeze Crimeea cu ruși aduși din Siberia, susține Poroșenko

Moscova încearcă să populeze Crimeea cu ruși aduși din Siberia, susține Poroșenko

Președintele rus Vladimir Putin încearcă să populeze Crimeea, peninsulă ucraineană din Marea Neagră anexată în martie 2014 de către Rusia, cu ruși aduși din Siberia, a afirmat șeful statului ucrainean Petro Poroșenko, citat luni de RIA Novosti. 'Pentru Putin, Crimeea este un teritoriu care trebuie populat cu ruși din Siberia (...) sau transformat într-o mare bază militară', a declarat președintele ucrainean, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute mai multor posturi de televiziune ucrainene.

'Pentru mine, Crimeea este pământ ucrainean, iar locuitorii peninsulei sunt ucraineni', a afirmat Petro Poroșenko, promițând să facă tot posibilul pentru a readuce Crimeea în componența Ucrainei, 'prin mecanisme internaționale, inclusiv tribunale, precum și prin mijloace politice și diplomatice'.

La începutul lunii noiembrie, după consultări cu toate forțele politice ucrainene, Poroșenko a cerut guvernului condus de premierul Arseni Iațeniuk închiderea punctelor vamale cu Crimeea.

Situația s-a tensionat și mai mult la sfârșitul lunii noiembrie când cei 1,6 milioane de locuitori ai Crimeii au rămas fără curent electric, după o serie de explozii care au distrus stâlpi de înaltă tensiune din regiunea Herson (sudul Ucrainei). Administrația Crimeii și autoritățile ruse au acuzat guvernul ucrainean că a permis să se producă un astfel de scenariu, deși Kievul susține că nu i-a identificat încă pe cei responsabili. Crimeea rămâne foarte dependentă de Kiev în ceea ce privește aprovizionarea ei cu electricitate și apă.

Președintele rus Vladimir Putin a efectuat la începutul lunii decembrie o vizită surpriză în Crimeea pentru a inaugura un 'pod energetic' cu Rusia, a cărui primă linie va începe să opereze cu adevărat abia la 20 decembrie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ceva mai penibil nu există...

2 Acuzată că face gărzi „la negru”, directoarea medicală de la Socola a demisionat prin e-mail din vacanța din R…

3 Așa o fi?

4 Invazie de turiști români în toată Grecia / Presa elenă: Pe insule auzi aproape exclusiv românește

5 Un fost şef de la Poliţia Rutieră din Capitală nu poate justifica o avere de peste 100.000 euro