Nave de război iraniene, la intrarea în strâmtoarea Bab el-Mandeb

Nave de război iraniene, la intrarea în strâmtoarea Bab el-Mandeb

Două distrugătoare iraniene, trimise în Golful Aden pentru a proteja navele de marfă, se află în prezent la intrarea în Bab el-Mandeb, o strâmtoare strategică dintre Yemen și Djibouti, a anunțat joi șeful Marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayari, relatează AFP. ''Suntem acum prezenți în Golful Aden, iar distrugătoarele Alborz și Bouchehr patrulează la intrarea în Bab el-Mandeb'', a declarat amiralul iranian, citat de agenția Irna. ''Suntem prezenți în Golful Aden în conformitate cu regulile internaționale, pentru a asigura securitatea navelor de marfă ale țării noastre în fața amenințării reprezentate de pirați'', a adăugat responsabilul iranian.

Prin strâmtoarea Bab el-Mandeb sunt tranzitate circa patru milioane de barili de petrol pe zi, care merg mai la nord prin canalul Suez sau oleoducul Sumed.

Un responsabil american afirma săptămâna trecută că un portavion și o navă lansatoare de rachete americane s-au retras din apele din largul Yemenului după ce două nave iraniene, pe care Washingtonul le suspecta că transportă arme destinate rebelilor șiiți în Yemen, au făcut cale întoarsă.

Șapte nave de război americane rămân în Golful Aden și în apropiere de Yemen, unde rebelii șiiți susținuți de Iran se confruntă cu partizanii președintelui aflat în exil la Ryad și sunt ținta unor raiduri aeriene ale unei coaliții arabe conduse de Arabia Saudită, care a impus o blocadă aeriană și maritimă acestei țări.

''Informația potrivit căreia navele iraniene au primit avertismente și au părăsit zona nu este corectă'', a adăugat amiralul Sayari, precizând totuși că navele iraniene nu vor intra ''în apele teritoriale ale altor țări'' și că ''grupul naval va rămâne până pe 22 iunie în zonă și va fi apoi înlocuit de un alt grup naval'' iranian.

Iranul neagă vehement orice sprijin militar pentru rebelii șiiți din Yemen și a cerut din nou oprirea bombardamentelor coaliției arabe, precum și începerea unui dialog interyemenit sub egida ONU pentru a se pune capăt crizei.

De mai mulți ani, Marina iraniană desfășoară nave de război în Golful Aden, dar și în Oceanul Indian, precizează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...