Nemţii nu fug de romi. Cum îi aşteaptă un oraş din Germania pe romii din Bulgaria şi România

Nemţii nu fug de romi. Cum îi aşteaptă un oraş din Germania pe romii din Bulgaria şi România

Atunci când Bulgaria şi România au aderat la Uniunea Europeană , membri ai minorităţii rome au început să sosească cu autobuzul în Germania, scrie publicaţia americană pe site-ul său csmonitor.com.

În loc de a repeta greşelile din trecut - de a gândi, de exemplu, că turcii se întorc în Turcia - sau că romiii sunt „ criminali“, cum gândesc mulţi politicieni în zilele noasre, în Mannheim se încearcă o nouă tactică: integrarea romilor. Sunt alocate sute de mii de euro în măsuri pentru integrarea imigranţilor din sud-est, informează publicaţia.

Tanja Wunderlich, un expert de integrare de la German Marshall Fund din Berlin, spune că romii reprezintă un fel de „lupă“, asupra căreia se concentrează temerile oamenilor. Integrarea lor devine un test despre ce înseamnă solidaritatea europeană. „Soarta romilor în Uniunea Europeană este un etalon pentru integrarea europeană“, spune expertul.

Cei mai mulţi dintre romii din Bulgaria şi România sunt evacuaţi din centrele oraşelor şi ajung practic să trăiască printre gunoaie. Ei ridică de multe ori suspiciune, mai ales din cauza stilului de viaţă şi a valorilor lor, spun experţii, potrivit publicaţiei americane.

Romii au dus-o bine cu Ceuşescu

Referitor la ţiganii din România, publicaţia americană arată că Ceauşescu le acorda o importanţă mult mai mare romilor. În Europa de Est, comunismul a asigurat romilor o casă şi un loc de muncă, dar după România lui Ceauşescu, romii au devenit săraci şi au început să fie discriminaţi.

De-a lungul ultimilor ani, comunităţile de romi au fost tratate foarte aspru de politicieni din ţări precum Ungaria, Germania, Marea Britanie sau Franţa. Cel mai reprezentativ exemplu este când Sarkozy a expulzat 2.000 de romi din România, se aminteşte în materialul apărut în csmonitor.com. Dar, în acelaşi timp, UE a început să acorde o atenţie mărită asupra excluderii romilor din Europa,spune un al expert. „Am văzut la summit-ul UE privind romii un grup de lucru privind incluziunea ţiganilor, apariţia unui cadru al UE“, aminteşte expertul. UE a semnat un plan de acţiune privind incluziunea romilor în educaţie, sănătate, locuinţe şi locuri de muncă şi a alocat main multe miliarde de euro pentru proiecte de incluziune a romilor. Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent la acest summit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”