Nobel: Malala a izbucnit în lacrimi revăzându-și uniforma școlară pe care o purta când a fost împușcată de talibani

Nobel: Malala a izbucnit în lacrimi revăzându-și uniforma școlară pe care o purta când a fost împușcată de talibani

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, căreia i-a fost decernat miercuri Premiul Nobel pentru Pace, devenind, la 17 ani, cea mai tânără laureată a prestigioasei recompense, a izbucnit în lacrimi joi când și-a revăzut uniforma școlară pe care o purta în ziua când combatanți talibanii au încercat să o omoare și care poartă încă urmele dramei prin care a trecut, relatează AFP.

Inaugurând o expoziție consacrată ei și celuilalt laureat, indianul Kailash Satyarthi, la Centrul Nobel din Oslo, Malala nu și-a putut stăpâni emoția atunci când a trecut prin fața uniformei încă pătată de sânge.

Văzând-o că plânge, Satyarthi a îmbrățișat-o pe cea pe care o numește 'fiica sa' și a săruta-o pe cap. "Ești atât de curajoasă, ești atât de curajoasă", i-a spus ei, potrivit agenției TNB.

Este pentru prima dată din 9 octombrie 2012 când uniforma adolescentei de 17 ani este expusă publicului. În acea zi, talibanii au oprit autobuzul școlar în care se afla Malala, în localitatea sa natală Swat (nordul Pakistanului), și au împușcat-o în cap, acuzând-o de profanare a islamului.

Atacul a șocat întreaga lume și tânara a devenit un simbol al luptei pentru educația fetelor. Miercuri, Malala și Satyarthi, 60 de ani, dintre care 35 consacrați luptei împotriva exploatării prin muncă a copiilor, au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile împotriva exploatării copiilor și pentru apărarea dreptului lor la educație.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...