NOI DEZVĂLUIRI despre viaţa din Coreea de Nord şi diferenţele Seul - Phenian. Cum stau sute de nord-coreeni la coadă pentru a se urca în autobuz - VIDEO

NOI DEZVĂLUIRI despre viaţa din Coreea de Nord şi diferenţele Seul - Phenian. Cum stau sute de nord-coreeni la coadă pentru a se urca în autobuz - VIDEO

Un videoclip filmat în Coreea de Nord arată cum sute de locuitori aşteaptă ordonaţi în şiruri care se întind pe străzi întregi pentru a urca într-un autobuz.

NOI DEZVĂLUIRI despre viaţa din Coreea de Nord şi diferenţele Seul - Phenian. Cum stau sute de nord-coreeni la coadă pentru a se urca în autobuz - VIDEO (Imagine: captură video)

Diferenţele dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud au reprezentat de-a lungul timpului un subiect fascinant pentru lumea întreagă, fiind adeseori exploatat de fotografi scriitori şi jurnalişti.

Fotograful german Dieter Leistner a călătorit în ambele ţări şi a surprins pe cameră imagini grăitoare pentru diferenţele enorme dintre Sud şi Nord, scrie dailymail.co.uk .

Astfel, în timp ce Seulul apare drept capitala modernă, prosperă, aglomerată şi diversă, unde oamenii discută liber în metrou, Phenianul este oraşul dezolat şi subdezvoltat ai cărui locuitori au o atitudine supusă fie că stau în metrou, fie că mănâncă într-un restaurant cu decoraţiuni învechite, fie că merg pur şi simplu pe stradă sau aşteaptă autobuzul.

O înregistrare video din Phenian, de exemplu, arată cum sute de nord-coreeni înaintează lent într-un şir care se întinde pe mai mult de o sută de metri doar pentru a se urca într-un autobuz.

Fotografiile făcute de Leistner sunt însoţite de fragmente din două jurnale. Primul îi aparţine lui Philipp Sturm, care a crescut în Germania de Est şi care l-a însoţit pe fotograf în Phenian. Al doilea a fost scris de Ahn Hehn-Chu, născut în Germania din părinţi coreeni, care a vizitat Seulul în mod regulat de când era copil.

Astfel, Ahn a descris cât de dinamic este capitala Coreei de Sud. "Mai fusesem în piaţa de noapte din Dongdae-mun la 4 dimineaţa pentru cumpărături, dar aceasta este prima oară când am fost la un salon care este deschis timp de 24 de ore", povesteşte ea.

Prin contrast, relatarea lui Sturm din Coreea de Nord detaliază regulile stricte impuse vizitatorilor şi ce anume au voie să fotografieze şi să înregistreze.

"Odată înăuntru, gărzile de la graniţă ne ştampilează paşapoartele şi ne roagă să le predăm telefoanele mobile pe timpul vizitei - din motive de securitate, spun ei", a scris Philipp Sturm după aterizarea în Phenian.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”