Nu mai spuneți Statul Islamic, ci Daesh, cere David Cameron

Nu mai spuneți Statul Islamic, ci Daesh, cere David Cameron

Premierul britanic David Cameron și-a anunțat miercuri decizia de a desemna gruparea jihadistă Statul Islamic exclusiv cu acronimul în limba arabă 'Daesh', pentru a scoate în evidență lipsa de legitimitate a acestei organizații, transmite AFP.

Această grupare 'nu este nici o emanație a islamului, nici un stat', a subliniat Cameron în fața Camerei Comunelor, cu prilejul dezbaterilor referitoare la o intervenție militară britanic în Siria împotriva Statului Islamic.

Gruparea este denumită în limba engleză Islamic state (IS), ISIL (Islamic state of Iraq and the Levant) sau ISIS (Islamic state of Iraq and Sham).

'Cred că este timpul să ne alăturăm aliaților noștri Franța, Liga Arabă și alți membri ai comunității internaționale, folosind, cât de des posibil, termenul de 'Daesh' în locul celui de 'ISIL'', a arătat prim-ministrul britanic.

De altfel, unul din conturile de Twitter ale guvernului britanic, denumit până acum 'UK Against ISIL' a fost rebotezat 'UK Against Daesh', chiar în momentul în care David Cameron făcea anunțul respectiv.

Deși termenul 'Daesh' este acronimul în limba arabă pentru ISIL (Statul Islamic în Irak și în Levant), se pare că el nu este bine văzut de către jihadiști, pentru că, atunci când este pronunțat, nu se aude cuvântul 'islamic'.

În plus, adepți și membri ai grupării utilizează în limba engleză acronimul ISIS pentru a se descrie, încă un motiv pentru premierul britanic de a nu mai folosi acest apelativ, mai notează AFP.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Karina Olteanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...