O jurnalistă de la Associated Press, premiată cu Pulitzer, a murit în Afganistan

O jurnalistă de la Associated Press, premiată cu Pulitzer, a murit în Afganistan

Ziarista care şi-a pierdut viaţa în urma incidentului se numeşte Anja Niedringhaus, iar colega sa, aflată acum în stare stabilă, Kathy Gannon.

Conform martorilor, cele două jurnaliste se aflau în maşina lor personală şi se îndreptau către o zonă de securitate din estul ţării pentru a transmite ştiri şi fotografii despre alegerile prezidenţiale de sâmbătă.

La un moment dat, asupra automobilului în care se aflau a fost deschis focul, din greşeală, de către un poliţist afgan. Incidentul a avut loc în orasul Khost, în apropiere de graniţa cu Pakistanul, o regiune în care talibanii au desfăşurat în ultima perioadă mai multe atacuri.

Jurnalista Anja Niedringhaus, de origine germană, avea 48 de ani şi era fotoreporter. Cu patru ani în urmă, ea a făcut parte dintr-o echipă care a fost recompensată cu premiul Pulitzer pentru modul în care au transmis reportaje şi fotografii despre războiul din Irak.

De cealaltă parte, ziarista canadină Kathy Gannon, în vârstă de 60 de ani, a fost împuşcată de două ori, iar în prezent starea ei este stabilă. „Anja şi Kathy au petrecut mulţi ani în Afganistan şi au transmis de acolo. Anja a fost un jurnalist dinamic, puternic şi iubit pentru fotografiile ei pătrunzătoare. Suntem şocaţi de pierderea ei”, a anunţat editorul executiv al agenţiei Associated Press, Kathleen Carroll.

Preşedintele afgan Karzai şi-a exprimat tristeţea în legătură cu acest incident şi a promis o anchetă veridică asupra celor întâmplate.

Ofiţerul care a deschis focul asupra maşinii în care se aflau cele două ziariste a declarat că a confundat maşina cu un automobil ce transporta insurgenţi, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne.

În ultimele săptămâni violenţele au crescut în Afganistan pe fondul alegerilor prezidenţiale. Luna trecută, alţi doi jurnalişti străini au fost ucişi în această ţară.


Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

4 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia