Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

O notă internă dezvăluie că poliţia vrea să evacueze romii din cartierele bune ale Parisului

O notă internă de la Comisariatul arondismentului al VI-lea din Paris preconizează "evacuarea sistematică" a romilor, o directivă ilegală care provoacă scandal, relatează Le Parisien în ediţia electronică de marţi.

O notă internă dezvăluie că poliţia vrea să evacueze romii din cartierele bune ale Parisului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Publicaţia precizează că este dificil să obţină "răspunsuri clare" de la administraţie cu privire la cine a ordonat "recenzarea şi evacuarea romilor cu sau fără copii, cu sau fără animale", în această notă internă care nu ar fi trebuit să părăsească vreodată comisariatul parizian, dar pe care Le Parisien a putut să o consulte.

Conţinutul notei, redactate vineri la Comisariatul de pe strada Bonaparte este deosebit de sensibil, subliniază ziarul, precizând că "ţintirea unei populaţii pe criterii etnice este interzisă în Franţa".

Documentul este redactat de către un ofiţer de poliţie, "la ordinul comisarului central", iar în notă se cere ca, "începând din acest moment şi până la noi ordine, efectivele arondismentului VI, zi şi noapte, să localizeze familiile de romi care trăiesc pe stradă şi să le evacueze".

"Este violent şi, mai ales, ilegal!", declară un funcţionar de rang înalt din cadrul Prefecturii de Poliţie, care se declară "şocat". Funcţionarul afirmă că este ilegală cerşetoria împreună cu un copil mai mic de şase ani, dar "acest consemn neîndemânatic şi inadmisibil stigmatizează o populaţie". "Şi cu ce drept să-i evacueze?", adaugă el.

În schimb, primarul arondismentului al VI-lea Jean-Pierre Lecoq (UMP) "nu este şocat" de tonul notei. "Ceea ce mă şochează este să văd familiile de romi pe stradă cu copii mici. Nu este acceptabil în plan uman şi social", afirmă el.

Primarul denunţă "sosirea masivă", de două luni, a unor familii de romi care dorm în stradă împreună cu copii, în zona Saint-Germain-des-Prés. "Ascund saltele în boscheţi. (Numărul) familiilor s-a triplat. Este o adevărată problemă", declară el, adăugând că a purtat o "conversaţie, luna trecută, cu prefectul asupra acestui subiect". Potrivit primarului, aceşti romi au traversat Sena, de la începutul anului, "goniţi din cartierul Bastille (arondismentul al XI-lea) de către poliţie".

"Este o cacealma. Îi gonim pe romi dintr-un loc într-altul, dintr-un arondisment în altul, nu serveşte la nimic", a declarat Jean-Pierre Colombies, un delegat al sindicatului de poliţie Snop-SCSI. El îşi exprimă regretul că "funcţionari din cadrul poliţiei au de executat consemne provenind de la Prefectura de Poliţie, puternic influenţată, la rândul ei, de puterea politică".

Prefectura de Poliţie a Parisului este stânjenită, "şocată că această notă a putut să iasă din comisariat", admiţând totuşi "o uşurinţă de limbaj nefericită" în redactare. Însă "instrucţiuni au fost într-adevăr transmise comisariatului" din arondismentul al VI-lea, iar în urma alertei lansate de către Jean-Pierre Lecoq "s-a decis să se organizeze operaţiuni coordonate cu vocaţie socială". Potrivit prefecturii, este vorba despre o "operaţiune de recenzare, deşi termenul nu este fericit".

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Maia Sandu are masterat la Harvard, Proasta a predat „Mașini și utilaje” la Videle! Ministrul agriculturii, ma…

2 La dezalcolizareeeee! Fiola s-a aliat cu lupul dacic în lupta contra „fraudării” votului din 26 mai! Fraților,…

3 Sociolog / PSD e pe făraș și riscă să dispară definitiv de pe scena politică în patru ani. Dezastrul e previzib…

4 A venit după Dragnea? Președintele se întâlnește marți cu procurorul general al SUA, William Barr. Discuțiile …

5 REVOLTĂTOR! Netejoru, sluga lui Dragnea, i-a făcut plângere penală procurorului care a deschis dosarul violenț…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing