Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

O notă internă dezvăluie că poliţia vrea să evacueze romii din cartierele bune ale Parisului

O notă internă de la Comisariatul arondismentului al VI-lea din Paris preconizează "evacuarea sistematică" a romilor, o directivă ilegală care provoacă scandal, relatează Le Parisien în ediţia electronică de marţi.

O notă internă dezvăluie că poliţia vrea să evacueze romii din cartierele bune ale Parisului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Publicaţia precizează că este dificil să obţină "răspunsuri clare" de la administraţie cu privire la cine a ordonat "recenzarea şi evacuarea romilor cu sau fără copii, cu sau fără animale", în această notă internă care nu ar fi trebuit să părăsească vreodată comisariatul parizian, dar pe care Le Parisien a putut să o consulte.

Conţinutul notei, redactate vineri la Comisariatul de pe strada Bonaparte este deosebit de sensibil, subliniază ziarul, precizând că "ţintirea unei populaţii pe criterii etnice este interzisă în Franţa".

Documentul este redactat de către un ofiţer de poliţie, "la ordinul comisarului central", iar în notă se cere ca, "începând din acest moment şi până la noi ordine, efectivele arondismentului VI, zi şi noapte, să localizeze familiile de romi care trăiesc pe stradă şi să le evacueze".

"Este violent şi, mai ales, ilegal!", declară un funcţionar de rang înalt din cadrul Prefecturii de Poliţie, care se declară "şocat". Funcţionarul afirmă că este ilegală cerşetoria împreună cu un copil mai mic de şase ani, dar "acest consemn neîndemânatic şi inadmisibil stigmatizează o populaţie". "Şi cu ce drept să-i evacueze?", adaugă el.

În schimb, primarul arondismentului al VI-lea Jean-Pierre Lecoq (UMP) "nu este şocat" de tonul notei. "Ceea ce mă şochează este să văd familiile de romi pe stradă cu copii mici. Nu este acceptabil în plan uman şi social", afirmă el.

Primarul denunţă "sosirea masivă", de două luni, a unor familii de romi care dorm în stradă împreună cu copii, în zona Saint-Germain-des-Prés. "Ascund saltele în boscheţi. (Numărul) familiilor s-a triplat. Este o adevărată problemă", declară el, adăugând că a purtat o "conversaţie, luna trecută, cu prefectul asupra acestui subiect". Potrivit primarului, aceşti romi au traversat Sena, de la începutul anului, "goniţi din cartierul Bastille (arondismentul al XI-lea) de către poliţie".

"Este o cacealma. Îi gonim pe romi dintr-un loc într-altul, dintr-un arondisment în altul, nu serveşte la nimic", a declarat Jean-Pierre Colombies, un delegat al sindicatului de poliţie Snop-SCSI. El îşi exprimă regretul că "funcţionari din cadrul poliţiei au de executat consemne provenind de la Prefectura de Poliţie, puternic influenţată, la rândul ei, de puterea politică".

Prefectura de Poliţie a Parisului este stânjenită, "şocată că această notă a putut să iasă din comisariat", admiţând totuşi "o uşurinţă de limbaj nefericită" în redactare. Însă "instrucţiuni au fost într-adevăr transmise comisariatului" din arondismentul al VI-lea, iar în urma alertei lansate de către Jean-Pierre Lecoq "s-a decis să se organizeze operaţiuni coordonate cu vocaţie socială". Potrivit prefecturii, este vorba despre o "operaţiune de recenzare, deşi termenul nu este fericit".

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Alex Dima, reporterul de la ProTV cu care Dragnea s-a purtat ca o jigodie a postat tot filmulețul!

2 Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului: „Ca cetățen a cărui viață și carieră au fost distruse de DNA condusă de …

3 VIDEO N-au avut curaj! Kovesi a ieșit de la audieri! Declarații INCENDIARE despre Ghiță!

4 VIDEO Dragnea, atac josnic la un jurnalist ProTV! Dementule, de ce nu te internezi la Bălăceanca dacă tot ai o…

5 BRRR! Liviu Avram / Lipiți această poză de ceea ce se întâmplă cu Kovesi și veți înțelege multe! Detalii care d…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația