O rachetă rusească de tip Proton a luat foc în straturile superioare ale atmosferei - VIDEO

O rachetă rusească de tip Proton, care transporta un satelit european, s-a prăbuşit vineri la sol, la mai puţin de zece minute după lansare, un ultim accident care afectează industria spaţială rusească. Racheta a luat foc în straturile superioare ale atmosferei, a declarat un reprezentant al Roscosmos, Agenţia spaţială rusă, pentru agenţia Itar-Tass.

O rachetă rusească de tip Proton a luat foc în straturile superioare ale atmosferei - VIDEO

Motorul principal al rachetei s-a oprit la 545 de secunde după ce a fost lansat de la centrul spaţial rus Baikonur, situat în Kazahstan.

Televiziunea de stat a prezentat imagini cu racheta şi satelitul de comunicaţii Express-AM4P - a cărui valoare este estimată la 21 de milioane de euro - arzând în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific.

"Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă", a declarat un controlor de zbor, în imaginile prezentate de televiziune. "Zborul s-a terminat", a adăugat el.

Agenţia spaţială rusă a anunţat că a însărcinat o comisie "să analizeze datele telemetrice pentru a descoperi motivele acestei stuaţii".

"Fragmente din rachetă ar putea cădea la sol. O zonă de impact este în curs să fie stabilită", a declarat oficialul. Potrivit unor date furnizate de acesta, motorul celei de a treia trepte a rachetei s-a oprit la altitudinea de 161 de kilometri, din cauza devierii rachetei de la traiectorie. "A fost eroare de unghi", a spus el.

Potrivit acestei surse, componente toxice ale combustibilului rachetei, care au rămas în treapta a treia a acesteia, şi unitatea Briz-M probabil că au luat foc în straturile dense ale atmosferei. Sateliţii din seria Exress au fost asiguraţi pentru suma de 2,5 miliarde de ruble (52,4 milioane de euro).

Potrivit Channel One, satelitul - construit de Astrium, o divizie a grupului Airbus - urma să furnizeze acces la Internet unor regiuni izolate din Rusia care dispun doar de un acces slab la comunicaţii.

Autorităţile ruse l-au demis din funcţie pe directorul Roscosmos Vladimir Popovkin în 2013, în urma unei serii de lansări eşuate şi unor incidente repetate.

Noul şef al Agenţiei, Oleg Ostapenko, a fost însărcinat de către preşedintele rus Vladimir Putin să efectueze o reformă vastă a acestui sector, cu un buget supliemntat cu câteva miliarde de dolari.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

3 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

4 DOCUMENTE Mugur Mihăescu „Garcea” a fost recrutat de Securitate pentru a-și turna colegii din familii de milit…

5 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …