Oficiali francezi și europeni, spionați de serviciile secrete germane pentru NSA (presa)

Serviciile de informații germane au spionat "înalți funcționari francezi și ai Comisiei Europene în contul NSA americane", potrivit ediției de joi a cotidianului german Suddeutsche Zeitung (SZ). 'BND (serviciul de informații german) a ajutat NSA să facă spionaj politic', scrie importantul cotidian din Munchen, precizând că interceptările convorbirilor unor 'înalți funcționari ai Ministerului francez al Afacerilor Externe, ai Palatului Elysee și ai Comisiei Europene' au fost realizate de la centrul de interceptare bavarez din Bad Aibling.

Dezvăluiri despre presupusul spionaj din 2008 al firmelor europene de către serviciul de informații german pentru NSA au pus în încurcătură de luni guvernul cancelarului Angela Merkel, care a pozat întotdeauna în victimă a aliaților săi americani, comentează AFP.

În cazul supravegherii întreprinderilor, spionajul industrial nu a putut avea loc decât 'în cazuri izolate', subliniază SZ, care precizează că SUA căutau la vremea respectivă 'informații despre exporturi ilegale'.
În schimb, afirmă cotidianul, citând o sursă descrisă ca demnă de încredere și cunoscătoare a procedurilor din cadrul BND, 'miezul problemei este spionarea politică a vecinilor noștri europeni și a instituțiilor Uniunii Europene'.
Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, care era la timpul respectiv șef al cancelariei și nu putea deci ignora — potrivit mai multor canale media germane — activitățile BND, a promis să dea explicații săptămâna viitoare în fața comisiei de anchetă parlamentare germane, însărcinată să clarifice practicile agenției americane pe teritoriul german.
Pe de altă parte, guvernul este acuzat de opoziție că a mințit declarând în 14 aprilie — într-un răspuns scris adresat grupului parlamentar al partidului stângii radicale Die Linke — că nu știe nimic despre vreun spionaj economic al NSA.
'Resping categoric afirmația că guvernul nu a spus adevărul', a declarat miercuri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.Germania a fost șocată în vara anului 2013 de dezvăluirile lui Edward Snowden, fost consultant al NSA, potrivit cărora agenția americană pusese la punct un vast sistem de supraveghere a comunicațiilor germanilor, până și a telefonului cancelarului, timp de mai mulți ani. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

2 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

3 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

4 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

5 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri